Έκκληση Κικίλια στους νέους: Κάντε έστω μία δόση εμβολίου πριν τις διακοπές - Μεγάλη προσοχή για τους 55plus

Νέα έκκληση σε όλους και ιδίως στους νέους, αλλά και στους άνω των 55 ετών, να σπεύσουν και να εμβολιαστούν, απηύθυνε σήμερα Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021,  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας τόνισε πως τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, ωστόσο όπως τόνισε αυτό δεν αρκεί και έκανε έκκληση να πάνε να εμβολιαστούν και τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τον 15Αυγουστο.

Η κρισιμότητα της μεγάλης γιορτής του Καλοκαιριού

Ο 15Αύγουστος είναι παραδοσιακά η γιορτή στην οποία επανενώνεται η ελληνική οικογένεια το καλοκαίρι και έρχονται σε επαφή νεώτεροι με ηλικιωμένους. Πρέπει όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι για να είμαστε ασφαλείς, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι καλό θα ήταν όλοι πριν φύγουν για διακοπές να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά αν αυτό δεν είναι για κάποιους εφικτό λόγω των ημερομηνιών, να κάνουν έστω την πρώτη δόση πριν φύγουν για διακοπές.

Μιλώντας στην συνέχεια για τους εφήβους, ο υπουργός Υγείας είπε πως περίπου 30.000 ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί από την ηλικιακή ομάδα 15-17 ενώ αποκάλυψε πως εντός του Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 12-15.

Η επαπειλούμενη πίεση στο ΕΣΥ

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι το ΕΣΥ θα αντέξει ακόμη και αν ασκηθεί νέα μεγάλη πίεση, τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να σκεφτούμε ότι οι δυνάμεις του εθνικού συστήματος υγείας πρέπει να αφοσιωθούν και σε άλλες ασθένειες. «Πρέπει όλοι ως άνθρωποι να σκεφτούμε πως υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς ή αντιμετωπίζουν άλλες σοβαρές ασθένειες», είπε.

«Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση είναι κάτω του 10%», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Κικίλιας είπε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφερθεί σε επέκταση σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. «Εγώ έχω δει αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων ιατρών και νοσηλευτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.