Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους

Ανοιχτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου σε κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα του λιανεμπορίου, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα,  μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, σε ερώτηση εάν θα εφαρμοστεί το μοντέλο της εστίασης και στο λιανεμπόριο δηλαδή εάν θα υπάρχει το ενδεχόμενο να μπορούν να μπουν στα καταστήματα μόνο οι εμβολιασμένοι απάντησε τα εξής: «Αναλόγως της εξέλιξης της πανδημίας».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα είναι η πανδημία να σβήσει και να εξαφανιστεί και το άλλο είναι η πανδημία να σημειώσει έκρηξη και να επιβεβαιώσει τα σενάρια των γιατρών που λένε ότι σε διάστημα 12 μηνών θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι και αρκετοί από τους εμβολιασμένους.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η πρόβλεψη είναι ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική που σε 12 μήνες από σήμερα όποιος δεν έχει κάνει το εμβόλιο θα κολλήσει αλλά θα κολλήσουν και αρκετοί από τους εμβολιασμένους». Στην περίπτωση που ισχύσει αυτό το σενάριο σημείωσε, «θα πρέπει να λαμβάνουμε ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα. ΄Άρα θα μπορούν τον χειμώνα με τον ίδιο τρόπο οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται σε κλειστούς χώρους; Η απάντηση για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι όχι. Ασφαλώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν, επειδή κινδυνεύουν μεν λιγότερο να κολλήσουν αλλά ελάχιστα δε έως καθόλου να βρεθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και αρκετά λιγότερο να κολλήσουν κάποιον άλλον».

«Άρα λοιπόν για όλους αυτούς τους λόγους, οι εμβολιασμένοι προφανώς θα μπορούν να κινούνται στους εσωτερικούς χώρους, όπου δεν θα μπορούν οι ανεμβολίαστοι. Αυτή είναι μια πολιτική που ασκούν όλα τα κράτη της γης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν αυτό θα αφορά και στο λιανεμπόριο. «Δεν μπορώ να σας προαναγγείλω σήμερα ποιους αφορά γιατί πρέπει να έχω τα δεδομένα. Λέω όσο η πανδημία εξελίσσεται, ασφαλώς θα λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα», απάντησε.

«Ετοιμαζόμαστε για αύξηση τουρισμού τον Αύγουστο. Τα μέτρα που έχουμε πάρει αποδίδουν»

Ετοιμαζόμαστε για αύξηση τουρισμού τον Αύγουστο. Τα μέτρα που έχουμε πάρει αποδίδουν, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η πιθανότητα να εξαφανίσουμε τον ιό στην Ελλάδα ενώ έχουμε ανοιχτά τα σύνορά μας και έχουμε δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο νομίζω δεν είναι εφικτή, αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να τον ελέγχουμε για να τον περιορίσουμε» εξήγησε ο υπουργός.

«Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ που είναι και το πιο κρίσιμο», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι υποχρεωμένη οπού δημιουργείται πρόβλημα όπως στη Μύκονο να παρεμβαίνει. Σύμφωνα με τον υπουργό στη Μύκονο ο ρυθμός αύξησης της μετάδοσης έπεσε στο μισό. «Έγινε σαφές στη Μύκονο ότι αυτή η ιστορία με τα πάρτι δεν μπορεί να συνεχιστεί» σχολίασε ο υπουργός.

Υπάρχει ενδεχόμενο για οριζόντια μέτρα και σε άλλα νησιά;

Αναφορικά με την πιθανότητα να ληφθούν οριζόντια μέτρα και σε αλλά νησιά, όπως της Κρήτη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «το κράτος είναι κράτος» και αν θα χρειαστεί θα πάρει μέτρα και θα τα επιβάλλει. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, είπε, δεν κάνει διαχωρισμούς.

Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κάποιων επαγγελματικών ομάδων ο κ Γεωργιάδης σημείωσε ότι δεν είμαστε τύραννοι. Έπρεπε να συμβεί αυτί που έγινε σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα είναι ο πρώτος που θα στεναχωρηθεί για κάποιον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που θα χάσει τη δουλεία του.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους πχ. καταστήματα λιανεμπορίου αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο.