Lockdown μόνο σε «μεικτές» επιχειρήσεις: Γερμανικό μοντέλο περιορισμών το Φθινόπωρο

Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας σε «αμιγείς» (covid free) και «μεικτούς» χώρους, έθεσε σε νέο πλαίσιο την εστίαση και την επιχειρηματικότητα της ψυχαγωγίας.

Και αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι από την Δευτέρα η μετακίνηση στα νησιά όσων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί θα υπόκειται επίσης σε περιορισμούς – θα γίνεται μόνο κατόπιν rapid ή PCR τεστ, ενώ θυμίζουμε η πρώτη κίνηση των νέων μέτρων, ήταν το “freedom pass”, το κίνητρο των 150 ευρώ για νέους 18-25 ετών προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης: Lockdown μόνον στις “μικτές” επιχειρήσεις

Οι τρεις αυτές αποφάσεις της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα ήταν ενδεικτικές του σχεδιασμού που υπάρχει για να ενισχυθεί το τείχος του εμβολιασμού και της ανοσίας – ενός τείχους, που κρίνεται ακόμη πιο αναγκαίο πλέον λόγω της παγκόσμιας επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα – εν όψει φθινοπώρου.

Κατά τις πληροφορίες, το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει στην ίδια κατεύθυνση θα είναι η επιβολή lockdown, εάν χρειαστεί, μόνον σε χώρους και επιχειρήσεις που δέχονται μη εμβολιασμένους πολίτες. Εάν δηλαδή, υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο δεν θα έχουμε αυτή τη φορά οριζόντιο κλείσιμο, αλλά «λουκέτο» θα μπει μόνον στα «μικτά» καφές και εστιατόρια, όχι στα «covid free».

Το περίγραμμα έδωσε εύγλωττα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος: Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προανήγγειλε πως «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια» και «τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Το γερμανικό μοντέλο

Το μοντέλο που επιλέγει η κυβέρνηση είναι το γερμανικό: Μόλις χθες, στο Βερολίνο, η καγκελαρία ανακοίνωσε επίσης ότι τα επόμενα lockdown θα αφορούν μόνον τους μη εμβολιασμένους.

«Δεν θα υπάρξει lockdown για τους εμβολιασμένους», δήλωσαν ο Προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Η μόνη προϋπόθεση που έθεσαν είναι  ότι τα εμβόλια θα παρέχουν επαρκή κάλυψη από τις παραλλαγές του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού. «Εφόσον ο εμβολιασμός μας λειτουργεί καλά, δεν τίθεται θέμα ενός lockdown που θα επιβαρύνει εκείνους οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι», δήλωσε ο  Μπράουν και πρόσθεσε ότι «για όσους έχουν εμβολιαστεί, μπορούμε να διευκολύνουμε την κανονικότητα – την πρόσβαση σε ένα κονσέρτο ή στην αγορά.»

Επιστροφή στην κανονικότητα μόνον για τους εμβολιασμένους

Με βάση, δε, αυτό το γερμανικό μοντέλο είναι σαφές και το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και στην Ελλάδα: οι εμβολιασμένοι γυρνούν στην κανονικότητα, οι μη εμβολιασμένοι όχι.

Ήταν το ίδιο μήνυμα που έστειλε χθες Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλεια Πελώνη τονίζοντας: «Δεν μπορεί», είπε, «την ώρα που είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια για όλους να συζητάμε για περιορισμούς σε όλη την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κομμάτι της κοινωνίας, που είναι δύσπιστο ή που θεωρεί θέμα αρχής να μην εμβολιαστεί, να κρατάει πίσω την υπόλοιπη κοινωνία, σε μία συνθήκη υγειονομικού κινδύνου».

«Περιοριστικά μέτρα, αυστηρά, δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο έχουμε πανδημία» υπογράμμισε η κ. Πελώνη.