Κ. Μητσοτάκης: Η παγκόσμια ανάκαμψη πρέπει να συνδυασθεί με τον περιορισμό της ανισότητας

«H παγκόσμια ανάκαμψη οφείλει να συνδυαστεί με τον περιορισμό της ανισότητας, αλλά και την αύξηση της διεθνούς αλληλεγγύης με πρώτο στόχο τον παγκόσμιο εμβολιασμό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε απόλυτη συμφωνία με το νέο προσχέδιο του ΟΟΣΑ για την ασφαλή κινητικότητα μετά την πανδημία, αλλά και με τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού για το διεθνή συντονισμό, ώστε τα εμβόλια να φτάσουν σε χώρες που δεν έχουν οι ίδιες τις δυνατότητες να τα προμηθευτούν.

Αναφερόμενος εξάλλου στην εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση του «Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19» για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τόνισε ότι «ήταν μια ελληνική ιδέα η οποία έγινε πράξη μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που, ήδη, είχε σπεύσει να ενταχθεί σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, το οποίο διασφαλίζει εντός της Ε.Ε. την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πολιτών μας».

Υπογράμμισε επίσης ότι «ο Οργανισμός που γεννήθηκε στα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οφείλει να πρωταγωνιστήσει και στη νέα κοινωνική και οικονομική ανοικοδόμηση μετά την πανδημία», ενώ ανέδειξε και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την ίδρυση ενός Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη, με αντικείμενο την αλληλεπίδραση των οικονομικών και των δημογραφικών εξελίξεων.

«Στο μεταίχμιο δύο μεγάλων ηπείρων, της δημογραφικά πιεζόμενης Ευρώπης και της πληθυσμιακά ακμαίας Αφρικής, ένα τέτοιο Παρατηρητήριο θεωρώ ότι θα προσφέρει πολύτιμα δεδομένα για τους σχεδιασμούς του Οργανισμού σας και πιστεύω ότι είναι κάτι που αξίζει να μελετηθεί», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε και την Συμφωνία για μία νέα αρχιτεκτονική στη διεθνή φορολόγηση, που επιτεύχθηκε μόλις χθες, με βάση τις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας τις υποστήριξε εξαρχής όχι μόνο ως ένα ζήτημα αρχής, αλλά και ως μια ανάγκη της συγκυρίας.

«Προϋπόθεση μιας βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών είναι μέρος του πλούτου να παραμένει στις χώρες όπου αυτός παράγεται ώστε η πρόοδος να μην αφορά μόνο τους εταιρικούς κολοσσούς αλλά και όλους τους λαούς», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πράγματι, η Συμφωνία αυτή υπήρξε μία μεγάλη νίκη της οικονομικής διπλωματίας, ενέπνευσε περισσότερα από 130 κράτη. Αλλά υπήρξε και μια νίκη της αντίληψης για μια πιο ισόρροπη ανάπτυξη. Γιατί η μεν φορολόγηση των επιχειρήσεων στις περιοχές δράσης τους και όχι στις δηλωμένες έδρες θα αποφέρει ετησίως σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος 15% εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ακόμη 150 δισ. ετησίως σε πρόσθετα έσοδα για τις κυβερνήσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Κόρμαν τόνισε ότι ο ΟΟΣΑ έχει πολύ καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι «είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιούργησε η πανδημία -και η κρίση που προκάλεσε η πανδημία- προκειμένου να προωθήσει έναν βαθύ, θετικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, οικοδομώντας μία μοντέρνα, ψηφιακή, πράσινη οικονομία που δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες προόδου για τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, τα χρόνια που έρχονται».

Επισήμανε εξάλλου ότι «αυτή τη στιγμή η μεγιστοποίηση και η δίκαιη κατανομή των οφελών της μετα-Covid ανάκαμψης είναι μία κεντρική προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν, να συμμετέχουν στη διαδικασία εμβολιασμού».