Ανακοινώσεις για προνόμια εμβολιασμένων: Με barcode σε εστίαση & ψυχαγωγία (Video)

Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν σήμερα Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στις 12:30, τα προνόμια που θα ισχύσουν για τους εμβολιασμένους κάθε ηλικίας.

Χθες ανακοινώθηκε η Κάρτα Ελευθερίας  των νέων, ως πρώτο μπόνους αλλά και κίνητρο για τους νέους για να εμβολιαστούν.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν προνόμια που αφορούν στην εστίαση, την ψυχαγωγία και τη λειτουργία νέων δραστηριοτήτων και τους κλειστούς χώρους.

Πρόθεση της κυβέρνησης με τα προνόμια που θα δοθούν είναι να μην μπει εκ νέου η οικονομική και κοινωνική ζωή στον πάγο με ένα νέο lockdown. Την ίδια στιγμή περαιτέρω πίεση προκαλεί η διασπορά της ανησυχητικής μετάλλαξης Δέλτα η οποία θέτει σε συναγερμό ειδικούς και κυβέρνηση που απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό.

Στόχος είναι να τεθούν σε ισχύ μέσα στο καλοκαίρι αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές προετοιμασίες και θα αφορούν ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων.

Σημαντικά σημεία:

  • Γεραπετρίτης: Τριπλός στόχος. Πρώτος να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού.
  • Δεύτερος να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός.
  • Τρίτος να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί.
  • Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό επιχείρημα.
  • Δεύτερος πυλώνας η διευκόλυνση της κίνησης.
  • Ο τρίτος πυλώνας αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες.
  • Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια , θέατρα και ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι. Στους μεικτούς θα επιτρέπονται και όσοι έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ.
  • Εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.
  • Η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.
  • Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι από την πολιτεία.
  • Ο έλεγχος θα γίνεται από μία κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
  • Γεωργιάδης: Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης από 15 Ιουλίου, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρο και σινεμά, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test.
  • Οι μεικτοί χώροι θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου και μετά, η πληρότητα γίνεται 50%.
  • Στους αμιγείς χώρους των κλειστών κέντρων διασκέδασης η πληρότητα ανεβαίνει στο 60%. Στο μεικτό είναι 25% η πληρότητα.
  • Τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα λειτουργία από 15 Ιουλίου. Στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρξει μείξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Μόνο αμιγείς χώροι. Πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, οι ανήλικοι με self test.

Στο Video οι ανακοινώσεις Γ. Γεραπετρίτη & Αδ. Γεωργιάδη:

Με barcode στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται στους χώρους που θα ανακοινωθούν με την επίδειξη πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode.

Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του χώρου θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή. Θα την «κατεβάζει» στο κινητό του, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πύλη gov.gr και όταν ελέγχει το barcode από το πιστοποιητικό θα ανάβει «πράσινο» για την είσοδο χωρίς κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο του πολίτη.

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική, φέρνοντας ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης. Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα με όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον κορωνοϊό.

Στον αντίποδα, όποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Ελεύθερα ανοίγουν παράλληλα  για τους εμβολιασμένους οι πόρτες των θεάτρων και των συναυλιακών χώρων. Σε πρώτη φάση για τους ανοιχτούς χώρους και στη συνέχεια για τους κλειστούς, όταν οι παραστάσεις και οι συναυλίες μεταφερθούν από τον φθινόπωρο σε εσωτερικούς χώρους.

Ανάλογες θα είναι οι αποφάσεις για τα γήπεδα και τις αθλητικές εκδηλώσεις.

Τρίτος τομέας είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία. Από την στιγμή που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων επιλέξουν να εξυπηρετούν μόνο εμβολιασμένους πολίτες θα μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα τους εσωτερικούς χώρους, χωρίς να υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς στην χωρητικότητα.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως οι όποιες διευκολύνσεις δεν αφορούν καταστήματα που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους, καθώς επίσης τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες όπου η πρόσβαση θα γίνεται με ίδιους όρους για όλους τους πελάτες.