Άκης Σκέρτσος: Οι ανεμβολίαστοι θα στερούνται χαρές της ζωής

Οι ανεμβολίαστοι θα στερούνται χαρές της ζωής, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο TheTOC.gr.

Ιδιαίτερα αναλυτικός στα θέματα πανδημίας-εμβολιασμού, ο κ. Σκέρτσος εκτίμησε δε, πως: «Έως το τέλος Ιουνίου υπολογίζουμε ότι το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας θα είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση, είμαστε επομένως όντως σε καλό δρόμο και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μία ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Άρα, πλέον, ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει αρχίσει και φέρνει σημαντικά αποτελέσματα, μαζί φυσικά με το συστηματικό και μαζικό testing που πραγματοποιεί η χώρα μας σε πολύ μεγάλη κλίμακα».

Όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα διευκρίνισε ότι «μέτρα μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Για τον υπόλοιπο πληθυσμό, για τον πληθυσμό της χώρας δεν θα υπάρξουν μέτρα από δω και πέρα. Τουλάχιστον με τη μορφή που τα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα» και πρόσθεσε πως «τις μάσκες από τους εξωτερικούς χώρους θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα τις βγάλουμε και νωρίτερα, αλλά θα μας το πούνε οι ειδικοί. Αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό της ανοσίας στον πληθυσμό».

Κλείνοντας τη σχετική αναφορά, τόνισε ότι «lockdown έτσι όπως το γνωρίσαμε δεν θα έχουμε, θα έχουμε πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις κυρίως σε περιοχές και σε ομάδες πληθυσμού που μπορεί να μην έχουν αποκτήσει ανοσία».

Περιορισμοί, διευκολύνσεις, προνόμια

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο σε κάθε περίπτωση «είναι λάθος να μιλάμε για προνόμια, δεν μιλάμε για προνόμια είναι το αυτονόητο δικαίωμα κάποιου που εμβολιάζεται, που προστατεύει πλέον την υγεία του και τους γύρω του, να επιστρέφει στην κανονικότητα της ζωής του, στην καθημερινότητά του.

Είναι μία επιστροφή στην κανονικότητα των δικαιωμάτων που στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, τον προηγούμενο χρόνο, τους προηγούμενους μήνες. Άρα δεν είναι προνόμια, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και πρέπει να δούμε, να καταλάβουν και όσοι δεν εμβολιάζονται, ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται κάποιους περιορισμούς που είναι δυσάρεστοι», εξήγησε αναφερόμενος σε περιορισμούς και διευκολύνσεις, που εξαρτώνται από την επιλογή ή όχι κάποιου να εμβολιαστεί.

Συνεπώς, «να το σκεφτούν πολύ καλά όσοι δεν εμβολιάζονται, διότι θα στερούνται χαρές της ζωής. Τόσο απλό (…) Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν δυσκολίες, θα υπάρχουν δυσκολίες στο να χαρούν αυτά τα οποία χαίρονται όλοι οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι (…) όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα έχουν τα ίδια αυτονόητα δικαιώματα που θα έχουμε όλοι οι υπόλοιποι, που μπορούν να επανενταχθούν στην κανονική λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας, της αγοράς».

Τα πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες

Θέση του κ. Σκέρτσου είναι ότι «η Ελλάδα, συγκρινόμενη με άλλες χώρες, τα πήγε καλά και πολύ καλύτερα από άλλες χώρες οι οποίες έχουν πολύ πιο εύρωστες οικονομίες, δημόσια οικονομικά, δυνατά συστήματα υγείας. Τα καταφέραμε μέσα από την ηγεσία που έδειξε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ειδικά, αναλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της διαχείρισης ο ίδιος στις πλάτες του».

«Καταφέραμε να γλιτώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές και η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην απώλεια ζωών. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λέμε συνέχεια γιατί αυτός είναι ο πιο απόλυτος και κρίσιμος δείκτης. Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (…) Μιλάμε όμως για έναν πόλεμο, έναν υγειονομικό πόλεμο. Άρα απώλειες ζωών θα υπήρχαν ούτως η άλλως, γιατί ήταν πόλεμος και μάλιστα κράτησε και πάρα πολύ. Πολλούς μήνες, όχι έναν και δύο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, ένα πρόσθετο «κέρδος» από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της δημόσιας υγείας, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας, που είναι «ένα αδύναμο σημείο του δικού μας εθνικού συστήματος».

Ο κ. Σκέρτσος μίλησε και για αυτούς που συνέβαλαν τα μάλα στην προσπάθεια ως τώρα, όπως η Πολιτική Προστασία, η οποία «προ αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν παρά μία Γενική Γραμματεία χαμένη στο πουθενά της δημόσιας διοίκησης, ενώ (σ.σ. σήμερα) παίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο». «Έγινε πάρα πολύ σημαντική δουλειά με τη στήριξη που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης και από όλα τα παραγωγικά υπουργεία προς την οικονομία, ώστε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα δεν έχασε θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στη συγκεκριμένη πολιτικής υποστήριξης της απασχόλησης», τόνισε.