Πρόταση νόμου για τα χρέη των κομμάτων καταθέτει η Αντιπολίτευση μετά τη διένεξη Τασούλα-Τσίπρα (Video)

Βουλή: Ο Τασούλας έκλεισε μικρόφωνο στον Τσίπρα. Φίμωση καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σφοδρή διένεξη το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Ιουνίου 2021, στη Βουλή, με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του Σώματος, Κωνσταντίνο Τασούλα, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, στην αίθουσα της Ολομέλειας, μετά το αίτημα του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης να μιλήσει κατά τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων.

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε και πήρε από το βήμα τον λόγο, εξηγώντας πως ο κ. Τσίπρας δεν δύναται να λάβει τον λόγο, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Φανερά εκνευρισμένος ωστόσο, έκλεισε τα μικρόφωνα και διέκοψε τη συνεδρίαση, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να φωνάζει από τα έδρανα: «Θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνατε σήμερα». «Δεν θα μετατρέψουμε τη Βουλή σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού», ήταν η αντίδραση του κ. Τασούλα.

«Το δικαίωμα των αρχηγών να μιλούν στη Βουλή είναι άπλετο. Άκουσα το αίτημά σας, μας απασχόλησε το θέμα αυτό στη Διάσκεψη, δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί μια νέα πρακτική μονολόγου, που πολιτικός αρχηγός να κρίνει ότι μπορεί στη διαδικασία των επικαίρων να λαμβάνει το λόγο επειδή δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση! Αυτή η διαδικασία, πρόεδρε, δεν προβλέπεται!

Οι αρχηγοί έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου σε νομοθετική εργασία, επερωτήσεις, εξεταστικές, μομφή, παντού! Η μόνη περίπτωση που δεν επιτρέπεται είναι στις επίκαιρες ερωτήσεις που περιορίζονται ρητά στον ερωτώντα και τον υπουργό που απαντάει! Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται! Ή θα το συμπεριλάβουμε στον κανονισμό ή δεν θα συνεχίσουμε την πρακτική!», είπε αρχικά ο κ. Τασούλας, και πρόσθεσε:

«Δεν μπορεί το πράγμα αυτό να γενικευτεί! Και σήμερα ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο παρέμβασης στο Κοινοβούλιο! Είμαι ανοιχτός σε πρόταση αλλαγής του κανονισμού, αλλά δεν μπορεί να αλλάζει η Βουλή κανονισμό με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται! Φανταστείτε να γενικευτεί… Θα έχουμε μια ακτιβιστική διαδικασία, που θα μετατραπεί η Βουλή σε ένα είδος σκηνικού!».

https://www.avgi.gr/sites/default/files/styles/main/public/2021-06/skonaki%20tasoulas.jpg?itok=Sus7yxHm

Έφτασε “σκονάκι” από το Μαξίμου;

Την ώρα πάντως που μιλούσε ο κος Τσίπρας, στον πρόεδρο της Βουλής δόθηκε σημείωμα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αντέδρασε άμεσα.

Πρόταση νόμου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα χρέη των πολιτικών κομμάτων

Μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, από τον κο Τασούλα, ο κος Τσίπρας έθεσε τα ζητήματα, για τα οποία έχει υποβάλει επίκαιρη ερώτηση και ζήτησε να πάρει τον λόγο νωρίτερα με δηλώσεις του στους πολιτικούς συντάκτες στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Ο κος Τσίπρας ανακοίνωσε έτσι, ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση νόμου, που νομοθετεί ό,τι αφορά στα χρέη των πολιτικών κομμάτων.

Αλέξης Τσίπρας: Αυτός που παραβιάζει τον κανονισμό είναι ο πρωθυπουργός

«Γνωρίζετε καλά ότι αυτός που παραβιάζει τον κανονισμό δεν είμαι εγώ, αλλά ο πρωθυπουργός, που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κοινοβουλευτική διαδικασία. Αφήστε τα σκονάκια, δεν χρειάζονται, ξέρει ο πρόεδρος», είπε ο κ. Τσίπρας, και πρόσθεσε: «Πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε όπως η παράταξή σας τα ΜΜΕ δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας στο ναό της δημοκρατίας.

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως πρόεδρος Βουλής και όχι ως πρόεδρος που δέχεται σκονάκια από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Διότι έχετε και σεις ευθύνη ως πρόεδρος της Βουλής να φιμώσετε τη δυνατότητα να ακουστεί ο λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ τον λόγο για 15 λεπτά». [..] Σταθείτε σε αυτό το βήμα ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και όχι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

Απαντώντας εκ νέου ο κ. Τασούλας είπε:

«Αυτό θα κάνω και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση! Επειδή ακριβώς με νοιάζει η Βουλή να σταθεί στο ύψος της περισσότερο από τον εαυτό μου, δεν θέλω να μετατρέψουμε, όσο είμαι πρόεδρος, τη Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού! Το άρθρο που αναφερθήκατε αφορά στο νομοθετικό έργο! Επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε και την προηγούμενη φορά! Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη σε 7 ερωτήσεις και έχει προκαλέσει 5 συζητήσεις με δική του πρωτοβουλία και δεν έχει ολοκληρωθεί το ήμισυ της παρούσης Βουλής, όταν στην προηγούμενη σε 160 απαντήθηκαν 8, αντέτεινε ο πρόεδρος της Βουλής, υπερασπιζόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επειδή δεν θέλω να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού η Βουλή, η ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμιάς Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διακόπτω τη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται και περιμένω πρότασή σας για τροποποίηση του κανονισμού» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, κλείνοντας τη διαδικασία.

Έρχεται πρόταση δυσπιστίας για το εργασιακό νομοσχέδιο;

Κάπου εκεί, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν μαζευτεί στην αίθουσα άρχισαν να φωνάζουν, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να παραμένει όρθιος και να απευθύνεται στον κ. Τασούλα, λέγοντας «θα λογοδοτήσετε γι’ αυτό που κάνατε σήμερα», με το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, με αφορμή βέβαια και το σκληρό εργασιακό νομοσχέδιο, (για το οποίο υπήρξε παλλαϊκή αντίδραση χθες Πέμπτη 10 Ιουνίου, με γενική απεργία και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα), το οποίο προωθείται κανονικά προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, να είναι πλέον πιθανό.