Oι 7 προτεραιότητες που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας για το επόμενο χρονικό διάστημα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας απόψε κατά την διάρκεια εκδήλωσης του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα “Πελοπόννησος” και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση την κρίση της πανδημίας, τονίζοντας ότι οι χειρισμοί της ήταν σοβαροί και μεθοδικοί.

“Η κυβέρνηση χειρίστηκε με σοβαρότητα, με μεθοδικότητα και διορατικότητα μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση σε όλα τα πεδία και σε όλα τα επίπεδα. Στήριξε την δημόσια υγεία, στήριξε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με μέτρα, τα οποία προσεγγίζουν την περίοδο 2020 – 2021 τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι “για το 2021 τα μέτρα πλέον προσεγγίζουν τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, μία και δεν έχουν εκταμιευθεί πλήρως, αφού ένα ποσό της τάξεως των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκκρεμεί να καταβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μέσα από διάφορα προγράμματα που έχουμε κτίσει συνεκτικά ως κυβέρνηση”.

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση χειρίστηκε με σοβαρότητα και διορατικότητα μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση

 

Επίσης, είπε ότι “η απασχόληση διατηρήθηκε σε σχετικά σταθερά επίπεδα και δεν είχαμε αύξηση της ανεργίας”, ενώ συμπλήρωσε ότι “υπήρξε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναβάθμιση, μέσα στην κρίση, της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς και επιτυχημένες εξόδους στις αγορές με χαμηλό κόστος δανεισμού”.

«Αυτοί είναι οι 5 μακροπρόθεσμοι στόχοι μας»

Ακόμη, ανέφερε ότι “υπήρξε σημαντική αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων από την αρχή της κρίσης, συστηματική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και του δείκτη υπευθύνων προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης και επιτυχημένες ολοκληρώσεις των εκθέσεων αξιολόγησης από τους θεσμούς”. Όλα τα στοιχεία δείχνουν, όπως συμπλήρωσε, ότι “έχουμε κάνει ικανοποιητική διαχείριση της οικονομικής κρίσης και των προκλήσεων”. Στην συνέχεια αναφέρθηκε “στους πέντε μεσομακροπρόθεσμους στόχους που έχουμε θέσει” και τους περιέγραψε:

– Επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης με βελτίωση της ποιότητας του ΑΕΠ υπέρ των επενδύσεων και της εξωστρέφειας από το 2021 και μετά.

– Έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022.

– Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022

– Επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας το 2022 και ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023, καθώς και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα το 2023″.

Οι 7 προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα

 

στα”Πρώτον, ενίσχυση πληττομένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι τα μέτρα που θα έρθουν μπροστά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα τους στηρίξουν σε αυτή τη μετάβαση στο επόμενο εξάμηνο.

Δεύτερον, συνέχιση της υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών διότι θέλουμε να βοηθήσουμε πρωτίστως την μεσαία τάξη.

Τρίτον, ενίσχυση της ικανότητας του τραπεζικού συστήματος, ώστε να παράσχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ θα έχουμε και την υλοποίηση ενός νόμου που για πρώτη φορά η χώρα αντιμετωπίζει ολιστικά το ιδιωτικό χρέος και ταυτόχρονα θα έχουμε και τον ‘Ηρακλή 2′.

Τέταρτον, έχουμε ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο υλοποιούμε και εφαρμόζουμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ενώ υλοποιούμε ένα πρόγραμμα προώθησης αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Παράλληλα, η προσέλκυση επενδύσεων αναγνωρίζεται και εμφανίζεται σε καθημερινή βάση, κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Πέμπτον, είναι προτεραιότητα η συνεχής υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Έκτη προτεραιότητα είναι οι έγκαιρες αξιολογήσεις των θεσμών, γιατί χρειάζεται ηρεμία με τις αγορές στην περίοδο αναταράξεων και αμφισβητήσεων.

Έβδομη προτεραιότητα είναι η ορθολογική αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων θα πάει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.