Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ

Eγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους της ΝΔ αργά το απόγευμα της Τετάρτης κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τις επόμενες εκλογές με το 43% συν μία ψήφο από τον πρώτο γύρο.

Για νομοσχέδιο που βάζει τέλος στην ακυβερνησία και την παράλυση που είχε προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση εν αναμονή της καλλιέργειας της λεγόμενης κουλτούρας συνεργασίας, έκανε λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα, ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι ο νέος νόμος προωθεί ένα ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα που δίνει επαρκή νομιμοποίηση πολιτικά και ηθικά στον νικητή.

«Έχετε ακούσει για δήμους που παραλύουν γιατί δεν μπορούν να εγκρίνουν προϋπολογισμούς και δαπάνες γιατί δεν στέργουν τα δημοτικά συμβούλια; Και δίνουμε παρατάσεις. Θα περιμένουμε να καταστραφούν οι δήμοι και να βαλτώσουν τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης ή να μαραζώνουν οι περιφέρειες όσο κοιτάμε αν χτίζονται οι κουλτούρες συνεργασιών; Αυτό καθιστά αναγκαίο το νομοσχέδιο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης.