Διπλωματικές πηγές: Ειλικρινής η συζήτηση Δένδια-Τσαβούσογλου - 14 Ιουνίου συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ συμφωνήθηκε σήμερα στις επαφές που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Δένδιας «η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ».

Στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αμέσως μετά τη συνάντηση τους ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά ότι ««έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε ορισμένα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος».

Ο κ. Δένδιας έδωσε παράλληλα έμφαση στο γεγονός ότι συμφωνήθηκε η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid αλλά και ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας.

Έμφαση στην αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών έδωσε και ο Τούρκος ομόλογός του λέγοντας χαρακτηριστικά «αποφασίσαμε αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει με άλλες χώρες με Ρουμανία, Σερβία κλπ. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό».

Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και αυτός στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ λέγοντας πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που παραμένουν εκκρεμή και χρήζουν επίλυσης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κοινών συμφερόντων αλλά και χωρίς προϋποθέσεις και όρους.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι έχει γίνει ήδη ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών, ενώ τόνισε πως έγιναν σήμερα συζητήσεις για να εξευρεθεί ημερομηνία για τη συνέχισή τους.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πάντως ανέφερε ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση και στις δύο χώρες για να προχωρήσει η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας ενώ συγκεκριμένα τόνισε ότι υπάρχουν ήδη 25 συμπεφωνημένα σημεία ως προς τον στόχο αυτό που «κλείδωσαν» κατά τη συνάντηση των δύο υφυπουργών Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο, στην Καβάλα. Ο κ Τσαβούσογλου σημείωσε εξάλλου ότι θα γίνει σύντομα και 4η διάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Νίκου Δένδια.

Νίκος Δένδιας - Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Διπλωματικές πηγές: Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων

Σε φιλικό κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενώ επεσήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επιπρόσθετα έγινε αναφορά και στην πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο υπουργοί επίσης ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.

Ο κ Δένδιας επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο “casus belli” εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Τόνισε εξάλλου το απαράδεκτο της παραβίασης της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Αναφέρθηκε επίσης και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Δένδιας ενημέρωσε πως το μοναδικό πλαίσιο είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό.

Σχετικά με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της.