Για «τουρκική μειονότητα» και «τουρκικά» σχολεία έκανε λόγο ο Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή

Το πρωί της Κυριακής, λίγο μετά τις 10.00, έφτασε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις 11.15 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ.

Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ” όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών.

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θαμνά, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο κ. Τσαβούσογλου φαίνεται πάντως να επιμένει στα περί «τουρκικής μειονότητας», καθώς φτάνοντας στην Αλεξανδρούπολη προχώρησε σε ανάρτηση στο twitter, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και να συζητήσω για τις διμερείς μας σχέσεις».

Το μήνυμα του Τούρκου ΥΠΕΞ έχει γραφτεί τόσο στα τουρκικά όσο και στα αγγλικά και συνοδεύεται από στιγμιότυπο της άφιξης του.

«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της ‘τουρκικής μειονότητας’», έγραψε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Τwitter.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει στην Αθήνα. Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει για την Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία για την Ελλάδα σημείωσε πως στην τελευταία επίσκεψη του Νίκου Δένδια «υποδεχθήκαμε τους Έλληνες με θετικό τρόπο και περιμένουμε και αυτοί να κάνουν το ίδιο». Όπως δε σημείωσε ο Τσαβούσογλου, έρχεται στην Ελλάδα με θετική ατζέντα.

 «Aνεπιθύμητος» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τους Πομάκους της Θράκης

Επισημαίνεται ότι έντονες είναι οι αντιδράσεις των Πομάκων της Θράκης ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας «Persona non grata».

Με παρόμοιο τρόπο τοποθετήθηκε παράλληλα  και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας.

Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή», αναφέρει η ανακοίνωση.