Στον «πάγο» μέχρι νεοτέρας, τα σχέδια για αστυνομία στα Πανεπιστήμια: Τι προέκυψε

Αίσθηση προκάλεσε σήμερα Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» με τίτλο «Αναβάλλεται η εφαρμογή του μέτρου. Πανεπιστήμια χωρίς ΕΛ.ΑΣ.», με το δημοσίευμα να αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο θεσμός της Αστυνομίας των ΑΕΙ μπαίνει στον πάγο μέχρι νεοτέρας και πως η φύλαξη των πανεπιστημίων θα γίνεται για την ώρα από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, όπως άλλωστε γινόταν ανέκαθεν.

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πώς θα λειτουργεί το νέο «σώμα» - Τι λέει η Νίκη Κεραμέως

Στο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, γίνεται ωστόσο αναφορά, ότι η διαδικασία για τις προσλήψεις προσωπικού που θα στελεχώσει την αστυνομία των πανεπιστημίων δεν ακυρώνεται, αλλά θα προχωρήσει, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εγκατάστασης των συστημάτων επιτήρησης των χώρων των πανεπιστημίων.

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Μάθε παιδί μου καταστολή, φόβο και μίσος | Αυγή

Πολιτική κόντρα για το μέτρο της αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια

Το ενδεχόμενο πάγωμα στην εφαρμογή του μέτρου της αστυνομίας των πανεπιστημίων, ήταν αναμενόμενο να προκάλεσε άγρια πολιτική κόντρα.

Εξάλλου από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεβάσει τους τόνους με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι όσοι αντιδρούν «συμπαρατάσσονται υπέρ της υπεράσπισης του δημοσίου πανεπιστημίου αλλά και της Δημοκρατίας».

Μάλιστα ο Τομεάρχης Παδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε  προαναγγείλει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Σήμερα, λοιπόν, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το δημοσίευμα «Των ΝΕΩΝ» εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού από τη Βουλή.

Ο κος Τσίπρας, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακές κινήσεις με στόχο να χαϊδέψει το συντηρητικό του ακροατήριο.

Αλ. Τσίπρας: Δώρο στα κολέγια πελατεία 24.000 μαθητών - Δεν έχετε τσίπα για μια συγγνώμη για την Ικαρία | ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Η επίθεση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «η κυβέρνηση παίρνει πίσω την εφαρμογή του μέτρου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το οποίο προώθησε σε συγκρουσιακό κλίμα. Αλήθεια πόσο αστείοι είναι;».

«Η θρασυδειλία δεν είναι μόνο ιδίωμα του κ. Μητσοτάκη, αλλά όλης της κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να συμπληρώσει «Μας έλεγε ότι θα βάλει τη δημοκρατία στα πανεπιστήμια και τώρα έρχεται να το πάρει πίσω. Επικοινωνιακές κινήσεις για να χαϊδέψετε το συντηρητικό σας ακροατήριο. Ορίζετε και ψηφίζετε νόμους που δεν μπορείτε να εφαρμόσετε».

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Ενισχύουν την πανεπιστημιακή ασφάλεια... με την Ασφάλεια | Αυγή

Τι απαντά σε όλα αυτά, η κυβερνητική πλευρά

Άμεσες ήταν οι απαντήσεις στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση από την Αριστοτελία Πελώνη, τον Λευτέρη Οικονόμου και τον Άγγελο Συρλιγο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σήκωσε το γάντι της αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για ανευθυνότητα, λέγοντας πως υιοθέτησε ένα δημοσίευμα χωρίς πρώτα να έχει διασταυρώσει εάν αυτό ισχύει ή αν είναι ανακριβές. Δημοσίευμα πάντως.

Μετά την κυρία Πελώνη και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου διέψευσε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας, πως όχι μόνο δεν αναβάλλεται η εφαρμογή του μέτρου, αλλά και ότι η προκήρυξη για τις προσλήψεις θα ανακοινωθεί κανονικά τη ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαίου 2021.

Στη ίδια γραμμή και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο οποίος σχολιάζοντας το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» για τα περί αναβολής της εφαρμογής του μέτρου της αστυνομίας των Πανεπιστημίων, δήλωσε πως ήδη έχουν οριστεί κάποιες επιτροπές ασφαλείας, και μάλιστα ορισμένα πανεπιστήμια, έχουν ήδη κάνει διαγωνισμούς και έχουν δώσει τα σχέδια ασφαλείας. Μένει βέβαια να τοποθετηθεί ίσως η ίδια η εφημερίδα, για το δημοσίευμά της.