Αρ. Πελώνη: Η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού νωρίτερα από τον Ιούλιο

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το πιστοποιητικό covid, έχει συμμετάσχει στα σχετικά τεστ προσομοίωσης και σκοπεύει να το εφαρμόσει νωρίτερα από την 1η Ιουλίου με τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι ήδη έτοιμες, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως ανακοίνωσε η κ. Πελώνη η αυριανή παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Στις 11 αύριο το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σαρλ Μισέλ.

Η κ. Πελώνη χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση -διαψεύδοντας τις ντόπιες Κασσάνδρες, όπως είπε- υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά στην εφαρμογή ψηφιακού πιστοποιητικού Covid, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις Ευρωπαίων πολιτών.

«Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου. Είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.