Μητσοτάκης: Τα βασικά δικαιώματα & το κράτος δικαίου δεν τέθηκαν εν αμφιβόλω παρά την πανδημία

“Τα βασικά δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν τέθηκαν εν αμφιβόλω, παρά την πανδημία, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης που είχε με τον καθηγητή Δημόσιας Συζήτησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ντάνιελ Ζίμπλατ και Έλληνες ακαδημαϊκούς, την οποία οργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

“Τηρήσαμε τη συνταγματική μας παράδοση με κάθε τρόπο, προστατεύσαμε και διασφαλίσαμε ακριβώς αυτή την κληρονομιά, παρά τα εξαιρετικά μέτρα που κληθήκαμε να λάβουμε σε μια εξαιρετική συνθήκη, μέτρα που ήταν απολύτως απαραίτητα και, βεβαίως, θα αρθούν όταν πάψουμε να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Ρούμπος για το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση του υλοποιεί, εν καιρώ κρίσης, πολιτικές που δημιουργούν δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες, ως προς τη δυνατότητα του κράτους να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και παρατήρησε πως “για πρώτη φορά οι Έλληνες νιώθουν ότι το κράτος είναι στο ύψος των περιστάσεων, με τρόπο τόσο εξατομικευμένο, όσο και ψηφιακό”.

Για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “βιώσαμε την άνοδο και την κατάρρευση ενός λαϊκιστικού κόμματος και έχουμε επανέλθει στο δόμο της ευμάρειας”.

Αναφέρθηκε στο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” και σημείωσε πως η Ν.Δ ήταν “στόχος μίσους” όχι για τις ιδέες τους, αλλά για το ποιοι είναι.

Είπε ότι θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει τις “κακές συνήθειες” του και σήμερα τον αντιμετωπίζει έτσι όπως πρέπει ως αξιωματική αντιπολίτευση και κάνει μαζί του κοινοβουλευτικό διάλογο.

Για τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κινήθηκαν προς το κέντρο.

Η τοποθέτηση του Ντάνιελ Ζίμπλατ

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ντάνιελ Ζίμπλατ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του “Τραμπισμού|” στις ΗΠΑ, μίλησε για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο πολιτικό κατεστημένο σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα, αναφέρθηκε στους κινδύνους για τις δημοκρατίες από τους δημαγωγούς.

“Είναι το καθήκον των δημοκρατικών μας πολιτικών να μας οδηγήσουν σε καλή διακυβέρνηση και οικονομική ανάπτυξη, να έχουμε ευέλικτους πολιτικούς, αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό οι πολιτικοί και οι πολίτες να έχουν ευήκοα ώτα προς τους πολιτικούς θεσμούς, έτσι ώστε να είναι ευέλικτοι, σωστοί, για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Διότι στο τέλος της ημέρας η δημοκρατία δεν είναι ένα αυτοδιοικούμενο καθεστώς, σημαίνει τη συμπερίληψη πολιτών και πολιτικών”, υπογράμμισε ο κ. Ζίμπλατ .

Σε ερώτηση για την Τουρκία απάντησε ότι είναι μια μεγάλη χώρα, έχει ένα γεωπολιτικό στάτους και φυσικά εγείρει τη σπουδαιότητα των εξελίξεων εκεί και πρόσθεσε: “Τώρα αν η αντιπολίτευση μπορεί να έχει έναν πραγματικό λόγο έναντι του κυβερνώντος κόμματος, δεν το ξέρω αυτό. Οι εναλλαγές στην κυβέρνηση είναι ο ορισμός της δημοκρατίας, έτσι δεν είναι; Αν δεν υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία, σχεδόν ποτέ, τότε κάτι συμβαίνει εκεί. Όσο λιγότερες είναι οι αλλαγές στην εξουσία, τόσο πιο ύποπτα πρέπει να κοιτάμε μια χώρα και τόσο λιγότερο δημοκρατική θα θεωρείται αυτή η χώρα. Βλέπουμε μια παρόμοια εικόνα και στην Ουγγαρία”.

Ποιοι συμμετείχαν στη συζήτηση

Στη συζήτηση πήραν μέρος ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής του ΑΠΘ, η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη, η Elaine Papoulias, εκτελεστική διευθύντρια του Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και τον συντονισμό είχε ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της Ν.Δ και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στην έναρξη της συζήτησης τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης.