Κρίσιμο τετ α τετ Δένδια - Λαβρόφ στο Σότσι

Σε θερμό κλίμα και με αναφορές στον ρόλο της ελληνικής ομογένειας που ζει στη Νότιο Ρωσία και των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οι οποίοι δημιούργησαν το κυριλλικό αλφάβητο έχοντας ως αφετηρία τους τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στον Εύξεινο Πόντο.

Υποδεχόμενος τον Νίκο Δένδια και την ελληνική αντιπροσωπεία ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ιστορική ιδιαιτερότητα των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, η οποία αποτυπώνεται ειδικά στη Νότιο Ρωσία, καθώς «εδώ υπάρχουν μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και της κοινής μας ιστορίας, εδώ ζει μια δραστήρια ελληνική κοινότητα περίπου τριάντα χιλιάδων ατόμων ελπίζω ότι θα αισθανθείτε εδώ σαν στο σπίτι σας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι σήμερα γιορτάζεται στη Ρωσία η Ημέρα της Σλαβικής Γραφής και του Πολιτισμού, για να δηλώσει ότι «θυμόμαστε πως οι Άγιοι Ισαπόστολοι, οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, οι οποίοι συνέταξαν το κυριλλικό αλφάβητο τον 9ο αιώνα και μετέφρασαν στη σλαβική γλώσσα τα πρώτα εκκλησιαστικά βιβλία κατάγονταν από τη βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης» και να καταλήξει ότι «και ο τόπος και η ημέρα της συνάντησής μας έχουν σημαντική συμβολική σημασία από την άποψη της επιβεβαίωσης των στενών μας ιστορικών δεσμών».

Στις φιλοφρονήσεις του Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ευχαριστώντας για τη χαρά και την τιμή να γίνει δεκτή η πρότασή του να επισκεφθεί την περιοχή, όπου υπάρχουν πληθυσμοί ελληνικής καταγωγής, την οποία είχε διατυπώσει στη ρωσική πλευρά, κατά την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020 και σημείωσε ότι «το ελληνικό στοιχείο εμφανίστηκε σ’ αυτήν την περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια και νομίζω ότι είχε μια πολύ σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία αυτού που είναι η μεγάλη σημερινή Ρωσία».

«Η αναφορά στην ιστορία δείχνει το βάθος της σχέσης μας και είναι μεγάλη η ευκαιρία για μένα να συζητήσω μαζί σας και τα διμερή και τα περιφερειακά θέματα με την ελπίδα να δημιουργήσουμε μια ακόμη πιο δυνατή σχέση και να κατανοήσουμε τα ευρύτερα ζητήματα», κατέληξε στην αρχική του τοποθέτηση ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε αρχικώς μια ημίωρη κατ᾽ ιδίαν συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Με το πέρας των συνομιλιών τους οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία προβλέπει επίσης συναντήσεις του με τις ελληνικές κοινότητες στις παραθαλάσσιες πόλεις Ανάπα και Γκελεντζίκ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε σε εκτενή ενημερωτική του ανακοίνωση ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο υπουργών από το 2019 και ανέδειξε ως σκοπό της συνάντησης την προώθηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και «την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν», κατά τη συνάντησή τους στην Ελλάδα στις 24 Μαρτίου και την τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 5 Μαΐου».

Οι “παγωμένες” ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Η συνάντηση των δύο υπουργών είχε συζητηθεί ανάμεσά τους πριν από περίπου δύο μήνες, όταν ο κ. Λαβρόφ ενημέρωσε τον κ. Δένδια πως τη Μόσχα θα εκπροσωπούσε στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Παρά την προφανή τιμητική περίσταση για την Αθήνα, οι ελληνορωσικές σχέσεις παραμένουν μάλλον «παγωμένες», λόγω και των πολλαπλών μετώπων της Μόσχας με τη Δύση.

Από το Σότσι, ο κ Δένδιας θα μεταβεί την Τρίτη στην ευρύτερη περιφέρεια του Νοβοροσίσκ, όπου διεξάγεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πέρα από τρέχοντα ζητήματα (όπως η πανδημία, οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και η κλιματική αλλαγή) θα ανοίξει και τη στρατηγική συζήτηση για τη σχέση με τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Δένδια, προκειμένου να υπάρχει απόλυτος συντονισμός και να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις ως προς το σήμα που μπορεί να στέλνει η Αθήνα στην παρούσα φάση.

Η πολυπόθητη έλευση Ρώσων τουριστών 

Στις επαφές των κ. Λαβρόφ και Δένδια θα περιληφθούν και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος (όπως η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος), ωστόσο προς το παρόν Αθήνα και Μόσχα προσπαθούν να συντονιστούν σε πιο πρακτικά και εφικτά ζητήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε συνομιλήσει με τον Ρώσο συμπρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ, για τον τρόπο με τον οποίο τουρίστες από τη Ρωσία θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται συντονισμός κυρίως ως προς τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις πτήσεις και άλλα τεχνικά θέματα.