Ν. Κεραμέως: Νωρίτερα η έναρξη του σχολικού έτους-Τι θα ισχύσει με τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

Σε σχέση με την επανέναρξη της λειτουργίας νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από αύριο, Δευτέρα 10 Μαΐου, μίλησε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Αύριο είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Αύριο ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα «εργαλεία»: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφερόμενη στην λήξη του σχολικού έτους, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι είπε ότι Γυμνάσια και Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου, ενώ νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 25 Ιουνίου. Αναφορικά με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς ανέφερε ότι «υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως, που είναι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά μιλάμε για Σεπτέμβριο και σε καμία περίπτωση για τον Αύγουστο».

Όπως τόνισε η ίδια, «ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση. Ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη».

Για τα self test

Σε σχέση με την χρήση των self tests στα σχολεία, η υπουργός είπε ότι «τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις» αφορούν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που αρνούνται να  τα κάνουν από όταν άνοιξαν τα λύκεια, «όπως συνέβη στην αρχή και με τις μάσκες, που όμως πλέον όλοι δέχονται ότι αποτελούν βασικό όπλο για την μη διασπορά του κορωνοϊού.

Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς στα λύκεια βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες 600 φορείς του ιού που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό».

Για τα λύκεια στα οποία ελήφθησαν μέτρα λόγω κρουσμάτων, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «όταν λειτούργησαν ήταν περίπου 1,% των τμημάτων που λειτουργούσαν, εκείνα στα οποία χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, λόγω της ύπαρξης κρούσματος», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε σημαντική συμβολή από το άνοιγμα των λυκείων στην διασπορά του Covid-19.

«Το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά», διευκρίνισε.

 Πανελλαδικές εξετάσεις και ελάχιστος βαθμός εισαγωγής

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι «οι Πανελλαδικές ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, άρα εντός του χρονοδιαγράμματος και βαίνουν όλα βάσει προγραμματισμού», ενώ συμπλήρωσε ότι θα υπάρξει έγκαιρα και σε συνεργασία με τους ειδικούς και η ανακοίνωση ειδικών πρωτοκόλλων για όσα θα ισχύσουν σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού λίγο πριν ή εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Για την βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι «θα έχουμε παρεμβάσεις στις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να μην μπαίνουν φοιτητές με 1 και 2 και 3 σε πανεπιστημιακές σχολές. Γιατί το κάνουμε αυτό;

Για να μην κοροϊδεύουμε τους φοιτητές ούτε εκείνους που μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές με τέτοιο βαθμό γιατί η συντριπτική πλειονότητα δεν θα τελειώσει τις σχολές, αλλά και να μην κοροϊδεύουμε τους υπόλοιπους φοιτητές στις σχολές αυτές ούτε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες που πληρώνουν για να υπάρχει μια παροχή ουσιαστικής εκπαίδευσης. Μας νοιάζει να δίνουμε προοπτικές, διεξόδους, πρακτικές λύσεις, να ανοίγουμε το μέλλον για τα παιδιά».