Η 2η μέρα της Άτυπης Πενταμερούς για την Κύπρο στην Γενεύη

Από τις 11 το πρωί ώρα Κύπρου, (10 ώρα Ελβετίας) ξεκίνησε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, το πρόγραμμα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Επιβεβαίωση χάσματος στην Γενεύη - Σήμερα η πιο εντατική ημέρα της άτυπης πενταμερούς

Οι συναντήσεις της δεύτερης ημέρας των διαδικασιών

Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτΊριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κo Νίκο Δένδια.

Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ. Στις 7μμ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Kυπριακό / Άτυπη Πενταμερής: Άλλα λένε δημοσίως και άλλα συζητούν

Η πρώτη μέρα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα της Άτυπης Πενταμερούς, την Τρίτη 27/04, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Κυπριακό: Αδειάζει η κλεψύδρα για την κρίσιμη Πενταμερή - Τι δήλωσαν Δένδιας -Αναστασιάδης - Κόσμος | News 24/7

«Διαρκής και στενός ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Στη Γενεύη για να συμμετάσχει στην Πενταμερή μεταβαίνει σήμερα ο Νίκος Δένδιας | Cyprus Times

Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Ακολούθως, παρατέθηκε δείπνο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές που συμμετέχουν στην Διάσκεψη.

OHE: «Σκοπός της Πενταμερούς θα είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

«Η άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό ξεκίνησε στη Γενεύη πριν από λίγες ώρες. Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση μετά από διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του τους τελευταίους μήνες, η Βοηθός Γενική Γραμματέας, Jane Holl Lute», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Farhan Haq, κατά την διάρκεια ανάγνωσης ανακοίνωσης προς τους δημοσιογράφους, αναφορικά με την άτυπη πενταμερή συνάντηση που διεξάγεται στη Γενεύη, ενώ μίλησε και για τις διμερείς συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς και το δείπνο που οργανώθηκε.

«Την Τετάρτη το πρωί, θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση της ολομέλειας με τα πέντε μέρη και στη συνέχεια, το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με κάθε μια από τις πέντε αντιπροσωπείες.

Αργότερα το βράδυ, ο κ. Γκουτέρες θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Περισσότερες συναντήσεις αναμένονται την Πέμπτη, για τις οποίες θα δημοσιεύσουμε λεπτομέρειες αργότερα.

Σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό ζήτημα, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», ανέφερε ο αν. εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.