Συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Λαγός

Λίγο μετά την έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, συνελήφθη στις Βρυξέλλες, ο καταδικασμένος για την ενεργή συμμετοχή του, στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή Γιάννης Λαγός.

Ο Χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο σπίτι του, στις Βρυξέλλες, όπου και συνελήφθη, ενώ άμεσα ξεκινούν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να εκδοθεί στην Ελλάδα και να εκτίσει την ποινή του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές στις Βρυξέλλες τον είχαν θέσει υπό στενή παρακολούθηση και πως το μεσημέρι της Τρίτης 27 Απριλίου 2021, αμέσως μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Εκεί τον πρόλαβαν καθώς έφευγε από το σπίτι του, με προορισμό όπως εκτιμάται το αεροδρόμιο και αμέσως προχώρησαν στην σύλληψή του.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη διαβεβαίωσε πως «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να να εκδοθεί άμεσα το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία των Αθηνών».

Έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μηνών

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Λαγός, στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μηνών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ωστόσο, εκμεταλλευόμενος την ασυλία του ως ευρωβουλευτής δεν μπήκε στη φυλακή.

Η άρση της ασυλίας και το ευρωπαϊκό ένταλμα

Μετά την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδόθηκε Ευρωπαϊκό Ένταλμα για τη σύλληψή του.

Στην ψηφοφορία που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού καθώς 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ενημερώσει τις ελληνικές δικαστικές αρχές και από εκεί και πέρα η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της.

Οι κινήσεις των ελληνικών αρχών για τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Λαγός συνελήφθη από την Βελγική αστυνομία στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές σε εκτέλεση του συγκεκριμένου εντάλματος σύλληψης. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την έκδοσή του από το Βέλγιο στην Ελλάδα.

Είχε ζητηθεί “Ερυθρά Αγγελία” μέσω Interpol από τις Αρχές στην Ελλάδα

Μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol “Ερυθρά Αγγελία” σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Πλέον, μετά τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης άλλοτε ισχυρός βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του κάποτε περήφανου για τη δράση της τοπικής της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία.

Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Η εκκρεμότητα με την διαφυγή του Χρήστου Παππά

Εκκρεμεί ακόμα ωστόσο,  εντοπισμός και η σύλληψη του επίσης καταδικασθέντος υπαρχηγού της Εγκληματικής Οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Χρήστου Παππά, ο οποίος υπενθυμίζεται, πως ήδη από τις ημέρες της Ετυμηγορίας της Ιστορικής Δίκης, κατάφερε δυστυχώς να διαφύγει και έκτοτε αναζητείται.