Ν. Δένδιας: Να μην κρύψουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία κάτω από το χαλί

O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, η οποία είναι και η πρώτη μετά την αντιπαράθεσή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη».

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η επίσκεψή του αυτή στόχο έχει την βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα και ότι η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι δύσκολη και έχει ως προϋπόθεση η Τουρκία να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

«Βλέπω μια παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητος. Κάτι που κάνει την προοπτική επίλυσής τους δύσκολη. Αλλά όχι αδύνατη», υπογραμμίζει ο υπουργός.

Όπως μάλιστα αναφέρει, ο ίδιος και ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα, προκειμένου να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ερώτημα εάν «η δημόσια σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντανακλούσε και το περιεχόμενο των κατ’ ιδίαν συζητήσεων», ο κ . Δένδιας απαντά ως εξής:

«Υπήρξε όντως διαφοροποίηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, παρά το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις συνομιλίες μου. Κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, τόσο κατά τις συζητήσεις όσο και δημοσίως. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ήταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα».