Προς τι η ξαφνική πρόσκληση Ερντογάν σε Δένδια: Κρίσιμη ατζέντα, προκλήσεις & χαμηλές προσδοκίες

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει επανέναρξη της συνεννόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει το μεσημέρι στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου στις 15:00 να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον προσκάλεσε και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, είχε διαμηνύσει πως η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και ότι τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει: «θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις».

Τι οδήγησε  τον Τούρκο Πρόεδρο στην ξαφνική πρόσκληση στον ΥΠΕΞ της Ελλάδας

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας 

Η Αθήνα εκτιμά ότι στην Άγκυρα επικρατεί εκνευρισμός μετά τις κινήσεις της λιβυκής πλευράς, και ιδιαίτερα μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί καθώς βλέπει ότι ναυαγούν τα σενάρια για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο όλο το τελευταίο διάστημα, επικαλείτο ο Ταγίπ Ερντογάν για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λιβύη και του προέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης στην Αθήνα, όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Λιβύης και η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης δεν επιθυμεί να διαρρήξει τη σχέση με την Αθήνα, ανοίγοντας ένα μεγάλο μέτωπο με μία χώρα της Ε.Ε.

Η συνάντηση του κ. Δένδια θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 το μεσημέρι, δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τον κ. Δένδια θα συνοδεύσει στην Άγκυρα και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, παρουσία που υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να αναθερμάνουν και κάποιες παλιότερες συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών

Σε κάθε περίπτωση και παρά την «αναβάθμιση» της τελευταίας στιγμής του ευρύτερου πλαισίου της συνάντησης, η ελληνική πλευρά κρατά, συνειδητά, χαμηλά τις προσδοκίες, αναμένοντας την αναπαραγωγή ορισμένων σταθερών απόψεων εκ μέρους της Αγκυρας.

Η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου είναι επίσης σημαντική και ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο τέλος του μηνός.

Προκλήσεις και μετά την πρόσκληση

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της συνάντησης Ερντογάν – Δένδια, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προχωρήσει σε νέες, υψηλών τόνων δηλώσεις «προαναγγέλλοντας» σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Με μια διπλή πρόκληση ο Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με νέους στην χώρα του, διακήρυξε πως η Αγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

“Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα!”

«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις.

Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απειλές και κατά της Κύπρου: Εάν χρειαστεί θα επέμβουμε

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεύρυνε την προκλητική ρητορική απειλώντας ευθέως και την Κύπρο.

Υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα: στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Επίθεση κατά Ντράγκι: “Αναιδείς και χυδαίες οι δηλώσεις του”

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και κατά του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει “δικτάτορα” μετά το sofagate.

O Ερντογάν χαρακτήρισε «απολύτως αναιδείς και χυδαίες» τις δηλώσεις Ντράγκι λέγοντας: