Τα αποτελέσματα του Σφυγμού Απριλίου της Prorata,τα οποία προκύπτουν από διμηνιαία πανελλαδικής κάλυψης πολιτική έρευνα σε δείγμα 1000 ατόμων που διεξήχθη κατά το διάστημα 31/03 – 06/04 και αφορά την άποψη των πολιτών σε σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών αλλά και την καταγραφή της πρόθεσης ψήφου, παρουσίασε η Εφημερίδα των Συντακτών
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία αναχαιτίζει τη πτωτική τάση που είχε παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες στην πρόθεση ψήφου, σταθεροποιούμενη σε σχέση με την μέτρηση του Φεβρουαρίου στο 33%. Αντίστοιχη σταθεροποίηση καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ (24%) και το ΚΚΕ (4.5%), ενώ οριακή άνοδο της τάξης του 0.5% σημειώνουν το Κίνημα Αλλαγής (6.5%) και η Ελληνική Λύση (3%). Τέλος, το ΜεΡΑ 25 καταγράφει οριακή μείωση του ποσοστού του κατά 0.5%, ανιχνευόμενο στο 3%.
Σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας η αξιολόγηση της κυβέρνησης κρίνεται ως αρνητική. Πιο συγκεκριμένα, το 63% αξιολογεί σίγουρα ή μάλλον αρνητικά τη συνολική διαχείριση της από την κυβέρνηση, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Νοεμβρίου. Παράλληλα, μόλις το 30% της κοινής γνώμης διατηρεί την άποψη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα και ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό (34%) δηλώνει αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο από τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τέλος, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (61%) πιστεύει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να χαλαρώσουν άμεσα, το 16% ότι θα πρέπει να παραταθούν, ενώ το 17% ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν.
Τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών απέναντι στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας είναι η απογοήτευση και ο θυμός, ενώ 7 στους 10 αξιολογούν την οικονομική κατάσταση της χώρας ως μάλλον ή σίγουρα αρνητική. Η ικανοποίηση των πολιτών από το έργο της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στο 36%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, του Κινήματος Αλλαγής στο 12%, του ΚΚΕ στο 15%, της Ελληνικής Λύσης στο 9% και του ΜεΡΑ στο 15%. Ο αρνητισμός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρείται σχετικά υψηλά, καθώς το 49% δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν περισσότερο αν τις επόμενες εκλογές κέρδιζε το κόμμα της Αριστεράς, με το 40% να ενοχλούνταν περισσότερο από μια εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και το 11% να μην επιθυμεί να τοποθετηθεί στο δίλημμα.
Τέλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εκλαμβάνεται με διαφορά ως πιο αποτελεσματικός στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της χώρας, πιο ικανός να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας αλλά και πιο συνεπής απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας προσλαμβάνεται ως εκείνος που μπορεί να αφουγκραστεί καλύτερα τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών αλλά και ως εκείνος που μεταξύ των δύο αρχηγών είναι αυτός που συμβιβάζεται δυσκολότερα με τα κατεστημένα συμφέροντα.