Χρυσοχοΐδης για Φουρθιώτη: «Ποτέ δεν τον φύλαξαν 14 αστυνομικοί» - Αλλαγές στην υπηρεσία φύλαξης

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη και έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα το σύστημα!», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τα αρνήθηκε όλα, όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με την παροχή προστασίας στον Μένιο Φουρθιώτη, από το βήμα της Βουλής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. υπουργός προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη, σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε επίσης την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα της φύλαξης με τρόπο σύγχρονο και σύμφωνο με το κράτος δικαίου.

«Τον παρουσιαστή τον φύλαγε 1 άτομο από τον Μάιο του 2020! Τον Αύγουστο υπήρξε εμπρησμός έξω από το σπίτι του και η επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει ένα ακόμα άτομο.

Σε νέο εμπρησμό δόθηκε 3ος αστυνομικός και μοτοσυκλέτα με εντολή επιτήρησης της οικίας του. Με την αύξηση των μέτρων προστασίας για τον Κουφοντίνα, αυξήθηκε και η δύναμη η συνοδευτική με 4ο αστυνομικό, υπηρεσιακό όχημα και φύλαξη οικίας», είπε.

Παράλληλα πρόσθεσε: «ποτέ δεν τον φύλαξαν 14, όπως σκορπίζεται χαιρέκακα από τον ανεμιστήρα λάσπης! Στους 10 από τους 11 μήνες είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο! Δεν υπήρξε θωρακισμένο! Η αστυνομία με κατηγορηματική ανακοίνωση διέψευσε δηλώσεις για 7 περιπολικά και 2 τεθωρακισμένα, ποτέ δεν διέψευσε τη φύλαξη! Δεν υπάρχει αντίφαση στην εντολή που έδωσαν να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα φύλαξης για συγκεκριμένο μετά την ανακοίνωση ΓΑΔΑ. Ερευνώνται τυχόν παρατυπίες αλλά και να χρησιμοποιήσουμε περίπτωση».

Ποια πρόσωπα έχουν αστυνομικούς

Αναφερόμενος στο σύνολο των υπηρετούντων αστυνομικών στις υπηρεσίες φύλαξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως ο αριθμός τους δεν ξεπερνά μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων.

Εξ αυτών, όπως είπε το 60% απασχολείται σε πολιτικούς, το 30% σε λοιπούς αξιωματούχους και ιδιώτες και το υπόλοιπο 10% σε διπλωμάτες. « Σε δημοσιογράφους και εκδότες το ποσοστό αυτό κινείται κάτω από το 2% του συνόλου που διατίθεται. Μερικές δεκάδες άτομα. Η προηγούμενή διακυβέρνηση είχε περισσότερο προσωπικό!», είπε.

Νομοσχέδιο για αλλαγή του πλαισίου των υπηρεσιών φύλαξης προσώπων

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επίσης, προανήγγειλε αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις υπηρεσίες φύλαξης προσώπων με ένα σύστημα αμερόληπτο και διαφανές σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που έρθει μαζί με τις ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των αστυνομικών σε περίπου ένα μήνα.

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη και έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα το σύστημα!», υπογράμμισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

«Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη και έχουμε ευθύνη που δεν αλλάξαμε νωρίτερα το σύστημα! Έχουμε κάνει απόπειρά από πρώτη μέρα αλλά οι προτάσεις όλες ήταν ασπιρίνες εκεί που χρειάζονταν τομές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αφού δεν αρκεί η αστυνομία, να προσφύγουμε στην αγορά σε υπηρεσίες φύλαξης ιδιωτικών υπηρεσιών. Γιατί τα υπουργεία δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρίες δημιουργώντας μεικτά τμήματα; Σε καμία χώρα δεν είναι εξ οφίτσιο δικαίωμα! Να νομοθετήσουμε μέγιστο αριθμό πλήθος του σώματος φύλαξης και ας κλείσουμε εκεί».