Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self test ανά εβδομάδα

Υποχρεωτικό ανά εβδομάδα είναι το self test για  μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν δωρεάν.

Τα self test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία για τους πολίτες, ήδη από την Τετάρτη 7 Απριλίου και θα διατίθενται μέσω ΑΜΚΑ δωρεάν.

Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Δείτε ΕΔΩ το video και τις γραπτές οδηγίες, για το πώς γίνονται τα self test, βήμα – βήμα.

Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.

‘Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Για ποιες άλλες κατηγορίες πολιτών είναι υποχρεωτικά τα self test

Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται πάντα στην ειδική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, (η οποία είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία την ερχόμενη Τετάρτη), ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι – και οι εκπαιδευτικοί – για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Με την διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυμπτωματικοί ή και προ-συμπτωματικοί ασθενείς,- θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες – με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση αυτών των νέων κρουσμάτων, αλλά και ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.

Σημειώνεται ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο, 10 μέρες μετά την Ελλάδα, ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική, με παροχή δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό.