Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για την επανεκκίνηση σχολείων-λιανεμπορίου-Τι ανέφερε η Α. Πελώνη για τους εμβολιασμούς

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας σήμερα στο OPEN ανέφερε ότι «τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, η οποία είναι ένα θετικό δείγμα», κάνοντας λόγο για ελεγχόμενο άνοιγμα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων και για το αν αυτή θα γίνει στις 5 ή στις 12 Απριλίου, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει στην Επιτροπή το πλαίσιο της στρατηγική της για το επόμενο διάστημα, για το πώς θα γίνει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, μία ελεγχόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και της εκπαίδευσης και με το νέο συμπληρωματικό εργαλείο του self test που θα είναι δωρεάν στη διάθεση κάθε Έλληνα στις αρχές Απριλίου».

Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αλλάζει ο καιρός και πολλές δραστηριότητες μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η ελεγχόμενη επανεκκίνηση λιανεμπορίου και σχολείων.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Αναφερόμενη στο συμπληρωματικό εργαλείο του self-test, το οποίο θα προστεθεί στους στοχευμένους και τυχαιοποιημένους ελέγχους που γίνονται ήδη και στους εμβολιασμούς που επιταχύνονται και χτίζουν το τείχος ανοσίας, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι «θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών ασθενών και θα σπάσει την αλυσίδα της διασποράς».

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας ο εμβολιασμός

Βασικός πυλώνας της στρατηγικής είναι και ο εμβολιασμός, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «κάθε εβδομάδα που περνάει έχουμε 200.000 περισσότερους εμβολιασμούς που προστίθενται και χτίζεται σταδιακά το τείχος της ανοσίας. Αυτό θα συνεχιστεί και τον Απρίλιο, θα έχουμε 1,5 εκατομμύριο περισσότερους εμβολιασμούς. Προχωρούν οι εμβολιασμοί στις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου, άνοιξε τις προηγούμενες μέρες η διαδικασία για τους Έλληνες ηλικίας 70 έως 74 ετών και σε λίγες μέρες θα ανοίξει και η επόμενη ηλικιακή ομάδα».

«Μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν στις πολύ ευπαθείς ομάδες», τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι από τον Ιούνιο και μετά θα μπούμε σε φάση εμβολιασμού του μαζικού πληθυσμού με βάση την ηλικία.

Στήριξη εργαζομένων-επιχειρήσεων

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και θα συνεχίσει να στηρίζει στοχευμένα όσους πλήττονται» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ συμπλήρωσε ότι το βλέμμα θα πρέπει να στραφεί και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Θύμισε ότι ενώ τα μέτρα στήριξης ήταν 24 δισ για το 2020 ήδη αυτά που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για το 2021 έχουν φθάσει τα 11,6 δισ.