Μητσοτάκης- Μπάιντεν για Αιγαίο, Μεσόγειο & Βαλκάνια - Πότε θα πάει ο ΠΘ στον Λευκό Οίκο

Στην ωραία συγκυρία της Εθνικής μας επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής, που έθεσε υπό επιτήρηση την Τουρκία, είχαν την πρώτη τους συνομιλία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Οι δύο άνδρες επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Η συνομιλία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά και έγινε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε πολύ καλό κλίμα.

Αργότερα, σε διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που οργάνωσε ο Λευκός Οίκος, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο: θα έρθει να με επισκεφτεί στην Ουάσιγκτον όταν θα το επιτρέψει ο κορωνοϊός, είπε

Τι αναφέρει το Μαξίμου

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, με στόχο την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.

Ο κ. Μπάιντεν, εξέφρασε, μάλιστα, την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα μία θερμή και εποικοδομητική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζό Μπάιντεν. Συζητήσαμε εκτενώς τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στα έθνη μας, με αφορμή την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και τη σημασία της διαρκούς ενίσχυσης της συνεργασίας μας».

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία των δύο ανδρών μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ερντογάν περιμένει ακόμα στο ακουστικό του …

Τα δεδομένα πάντως είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δεν είναι μόνον οι αλλεπάλληλες δηλώσεις και τα μηνύματα του κ. Μπάιντεν με αποδέκτες όχι μόνον τους Έλληνες αλλά την παγκόσμια κοινότητα αλλά και το γεγονός ότι κήρυξε επισήμως την 25η Μαρτίου ως Ημέρα της Ελληνικής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

Ανησυχία Μπάιντεν για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας 

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ανησυχεί για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Τουρκίας και για τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ έρχονται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα για τις αγορές της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης τους, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν την απειλή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ενώ υπόσχονται στενότερους οικονομικούς δεσμούς εάν η Άγκυρα σταματήσει τις αξιώσεις της για αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε στην ομάδα ότι θέλει να δει έναν υγιή ανταγωνισμό με την Κίνα και ελπίζει για μεγαλύτερο συντονισμό ειδικά στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ενέργειας.

Το μήνυμα Τζο Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου

Πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής και την επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Τζο Μπάιντεν απέστειλε μήνυμα με αφορμή την 25η Μαρτίου.

«Πριν από ακριβώς 20ο χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της παθιασμένης πίστης στη Δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση ο Λαός της Ελλάδας κήρυξε την Ανεξαρτησία του.

Σήμερα, ο αμερικανικός λαός συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας. Κατά την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελληνική Δημοκρατία.

Οι πατέρες του έθνους μας άντλησαν έμπνευση από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας και το σχηματισμό της πρώτης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου. Λίγες δεκαετίες αργότερα Αμερικανοί φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, σφυρηλατώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.