Δημοσκόπηση Marc: Ποια η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-Η γνώμη των πολιτών για lockdown και αστυνομική βία

Στη δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται αρνητική σε σχέση με τις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, λέει η πλειοψηφία. Παράλληλα, οι πολίτες απαντούν οι πολίτες για τα μέτρα κατά της πανδημίας και την αστυνομική βία.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,1%, έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 15,6 μονάδων. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%. Άλλο κόμμα προτιμά το 4,6%. Στο 3,4% το άκυρο/λευκό, στο 11,7% οι αναποφάσιστοι. «Δεν θα ψηφίζω» απαντά το 5%.

Στο 76,8% ανέρχεται η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 59,4%.

Αναφορικά με τους αναποφάσιστους, το 33,3% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 30,7% από τη ΝΔ, το 9,7% από το ΜέΡΑ25,  το 7,9% από το ΚΙΝΑΛ, το 3,5% από την Ελληνική Λύση, και το 3,1% από το ΚΚΕ.

Η αξιολόγηση για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Το 52,7% αξιολογεί συνολικά θετικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον 1,5 χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία. Στον αντίποδα, αρνητικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 46,5%.

Την ίδια στιγμή το 77,8% αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,1% αξιολογεί τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θετικά ή μαλλον θετικά.

Η γνώμη των πολιτών για τις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας και την αστυνομική βία

Σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας, το 57,3% εκτιμά πως αυτά είναι μεμονωμένα και δεν χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των αστυνομικών. Το 20,9% εκτιμά πως τα φαινόμενα βίας είναι αρκετά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αυταρχικό κράτος. Το 19,7% απαντά πως η αστυνομοκρατία είναι βασική κυβερνητική επιλογή.

          Παράλληλα, το 68,6% πιστεύει πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, ενώ το 30,1% θέλει να συνεχίζουν να πραγματοποιούνται.

Τι αναφέρουν για την επιστράτευση των γιατρών

Ως προς την επιστράτευση των γιατρών, το 73,2% εμφανίζεται σύμφωνο με την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ το 20,3% διαφωνεί.

Lockdown και περιοριστικά μέτρα

Το 65,5% των πολιτών ζητεί χαλάρωση των περιορισμών στην κυκλοφορία, με το 17,7% να θέλει διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων, ενώ το 13,5% ζητεί αυστηροποίησή τους.

Αντίστοιχα, το 85,9% ζητεί χαλάρωση – άνοιγμα-  των περιορισμών που αφορούν στο λιανεμπόριο, το 7,3% ζητεί διατήρησή τους, ενώ το 5% θέλει αυστηροποίηση.

Επιπρόσθετα, το 75% θέλει χαλάρωση περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην εστίαση, ενώ το 22,3% θέλει διατήρησή τους.

 

Δείτε αναλυτικά την δημοσκόπηση εδώ