Μητσοτάκης σε Μισούστιν: Οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας είναι στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά - video

Ως “κοινή γιορτή” για την Ελλάδα και την Ρωσία χαρακτήρισε την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση ο ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλο σε άλλες στιγμές στην ιστορία. Δεν ξεχνάμε πως πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας», τόνισε ο Μιχαήλ Μισούστιν.

 

 

Οι σχέσεις των δύο χωρών μας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά”. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μισούστιν, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν την Τετάρτη πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρώσος ομόλογός του, Μιχαήλ Μισούστιν, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με θερμά λόγια για τον Ρώσο ομόλογό του, σημειώνοντας πως «είναι μια επίσκεψη με ξεχωριστή σημασία καθώς σηματοδοτεί τη συμμετοχή της μεγάλης του χώρας στους εορτασμούς. Άλλωστε το 2021 έχει ανακηρυχθεί σε έτος ιστορίας».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «οι σχέσεις των δύο χωρών έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Πούσκιν είχε δώσει πρώτος το σύνθημα με το ποίημα “Εμπρός Ελλάδα”».

«Στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν κοντά η πιο μακριά τις σχέσεις αλλά ποτέ δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των χωρών. Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Δεν ξεχνάμε τις σταθερές θέσεις της Ρωσίας για μια λύση του Κυπριακού σε ένα ενιαίο διοικητικά κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ιδιότητα της χώρας σας ως μόνιμου μελους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σας επιφορτίζει με το καθήκον της διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης. 15.33 πάντα ακούμε προσήλωση όσα έχετε να πείτε ειδικά για την ισχύ του Διεθνούς Δίκαιου και του Δίκαιου της θάλασσας», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επσήμανε, μάλιστα, πως «κοινή μας προτεραιότητα είναι η αντιμετώπισης της πανδημίας. Και εξετάσαμε στο πως μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση τις ροές των Ρώσων τουριστών. Να έρχονται στη χώρα μας χωρίς να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς».