Δημοσκόπηση Alcο: Προβάδισμα 14 μονάδων για ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-Τι απαντούν οι πολίτες για τα περιστατικά αστυνομικής βίας

Η νέα δημοσκόπηση της ALCO, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, καταγράφει προβάδισμα 14 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, οι πολίτες εκφράζουν την άποψή τους για το ρώσικο και κινέζικο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως επίσης και για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 37,3%, έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ, με το Κίνημα Αλλαγής σταθερά στην τρίτη θέση, με 6,1%, το ΚΚΕ λαμβάνει %, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 4,3% και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη 2,9%.

Το 42% των συμμετεχόντων εμπιστεύεται περισσότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το 22% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 31% θεωρεί ότι κανένας δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με την έρευνα οι πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα, κάνοντας διμερείς συμφωνίες όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα σε αυτή την ερώτηση το 67% απάντησε «ναι», το 14% «όχι», ενώ ότι δεν γνωρίζει απάντησε το 19%.

Επίσης το 51% δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση σε σχέση με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, ενώ το 38% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο.

Αναφορικά με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 49% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ το 43% δηλώνει ικανοποιημένο.

Στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς είναι μεμονωμένα ή μέρος μίας πολιτικής καταστολής το 47% απάντησε ότι είναι μεμονωμένα, το 39% ότι είναι μέρος πολιτικής καταστολής, ενώ το 14% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Επίσης το 50% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις, ενώ το 33% συμφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης. Το 17% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Στο ερώτημα για το έργο ποιων προσώπων έχουν θετική ή αρνητική γνώμη, έπειτα από ένα χρόνο πανδημίας οι πολίτες απάντησαν ως εξής:

  • Γιατροί, νοσηλευτές: 91% θετικά, 3% αρνητικά, 6% ΔΞ/ΔΑ
  • Τσιόδρας: 65% θετικά, 24% αρνητικά, 11% ΔΞ/ΔΑ
  • Επιτροπή λοιμωξιολόγων: 56% θετικά, 27% αρνητικά, 17% ΔΞ/ΔΑ
  • Κικίλιας: 43% θετικά, 42% αρνητικά, 15% ΔΞ/ΔΑ
  • Χαρδαλιάς: 42% θετικά, 43% αρνητικά, 15% ΔΞ/ΔΑ
  • Χρυσοχοΐδης: 37% θετικά, 48% αρνητικά, 15% ΔΞ/ΔΑ
  • Γεωργιάδης: 31% θετικά, 55% αρνητικά, 14% ΔΞ/ΔΑ

Για το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά την πανδημία, το 48% απάντησε ότι έχει θετική γνώμη και το 43% αρνητική, ενώ το 9% δεν απάντησε. Για το έργο του Αλέξη Τσίπρα, το 30% απάντησε ότι έχει θετική γνώμη και το 54% αρνητική, ενώ το 16% δεν απάντησε.