Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, σε συνέντευξ ή του, το πρωί της Πέμπτης 18 Μαρτίου, στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN.
«Μετά από 5 μήνες lockdown βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης και είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και πολλές δεκάδες αυτοί που είναι προχείρως διασωληνωμένοι και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το μοντέλο που ακολούθησαν πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχε και θα περίμενα από τον πρωθυπουργό να βγει να αναλάβει την ευθύνη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της
Ο κος Τσίπρας υπογράμμισε πως «έχουμε ένα αποτυχημένο ακορντεόν που το χειριζόμαστε λάθος» και συμπλήρωσε: «Βλέπουμε μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, αυτό δεν είναι μια υπεύθυνη στάση».
Σημείωσε δε, πως ο ίδιος ήδη από τον Νοέμβριο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων με ένα σχέδιο και κοινό υπουργό υγείας, «αλλά εκείνος αρνήθηκε».
Ο κ. Τσίπρας απάντησε στην κυβέρνηση και για τα νοσοκομεία: « Ακούμε ότι διπλασιάστηκαν οι κλίνες. Όταν λέγαμε να αυξηθούν μάς λέγανε, ο κ . Πέτσας, ότι θα ήταν πεταμένα λεφτά.
Ο κ . Γεραπετρίτης έλεγε ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερα κρούσματα… Τώρα μας λένε ότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι 1300, ενώ με 600 διασωληνομένους έχουμε 124 στην λίστα αναμονής. Ενώ αυτοί δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι μόνο οι 71 είναι covid ασθενείς. ‘Άρα είναι ψέματα»
Οι προτάσεις Τσίπρα: «Αυτό που χρειάζεται είναι στοχευμένα μέτρα»
Σχετικά με το πολιτικό moratorium, που ζήτησε χτες να υπάρξει «για να δούμε τι μπορεί να σωθεί παρά τα όσα έχουν γίνει», τόνισε ότι η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν την ατζέντα της συνεννόησης ή της αντιπαράθεσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης πως σε αυτούς τους πέντε μήνες lockdown η κυβέρνηση έχει περάσει νομοσχέδια «που εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις», πράγματα που δεν θα έπρεπε να εισαχθούν σε μια τέτοια περίοδο εξαναγκαστικής περιστολής ελευθεριών, όπως εξήγησε.
«Αυτό που χρειάζεται είναι στοχευμένα μέτρα, μελέτες, χιλιάδες τεστ επιχορηγούμενα, σε κάθε χώρο εργασίας οι εργαζόμενοι να κάνουν τεστ κάθε Δευτέρα πρωί και κάθε Παρασκευή απόγευμα. Να υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα και αυστηρή ιχνηλάτιση. Να ανοίξουν ξενοδοχεία καραντίνας, για όσους μένουν σε μικρά σπίτια» πρότεινε.
Για τις διαδηλώσεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα
Σχετικά με το πανό (σ.σ. «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη»), επισήμανε πως «αυτό δεν είχε ουδέποτε πίσω του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε τους λεγόμενους αλληλέγγυους».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε λεκτικά για τον κίνδυνο ηρωοποίησης ενός τρομοκράτη. Του καταδικασμένου για τη δράση του, Κουφοντίνα. Αν πέθαινε θα είχε πολλές κι αρνητικές συνέπειες. Θα δημιουργούσε εντελώς αντίθετη εικόνα. Θα γινόταν σύμβολο αντίστασης και μάρτυρας ένας άνθρωπος που αποφάσιζε να αφαιρεί ζωές. Η Νεολαία μας συμμετείχε σε διαδηλώσεις, κρατώντας πανό που ζητούσε να τηρηθούν οι κανόνες ενός κράτους δικαίου. Φοβάμαι μήπως χαθεί ο δρόμος. Αναφέρομαι στα παιδιά που θα γίνουν έφηβοι και μπορεί να οδηγηθούν σε στρεβλό ριζοσπαστισμό», τόνισε μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός.
Θα καταργήσουμε το νόμο Κεραμέως
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει ξανά, θα καταργήσει τον νόμο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, ξεκαθάρισε.
Αρχικά, ο κος Τσίπρας εξήγησε πως «ο νόμος Κεραμέως, για να καταλάβει ο κόσμος έχει δύο πτυχές. Μία είναι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και μία η μείωση εισακτέων κατά 25.000 φοιτητές για να αυξήσουμε την πελατεία στα κολέγια».
«Θα καταργήσουμε τον νόμο Κεραμέως. Θα επαναφέρουμε τον αριθμό εισακτέων εκεί που ήταν» είπε και εξήγησε, ότι «θα προχωρήσουμε στη δημιουργία σώματος φύλαξης με αρμοδιότητα αποκλειστική στους πρυτάνεις», ενώ επισήμανε το γεγονός πως ένα από τα βασικά προβλήματα στα πανεπιστήμια είναι η υποχρηματοδότηση.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές
Στο ερώτημα του Άκη Παυλόπουλου, γιατί δεν ζητά εκλογές ο κος Τσίπρας απάντησε: «Γιατί είμαι σοβαρός άνθρωπος κε Παυλόπουλε. Εν μέσω αυτής της κρίσης θα ζητήσω εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη δύναμη. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε τυχοδιωκτική δύναμη. Δεν επιχαίρουμε από την καταστροφή, όπως έκανε παλαιότερα ο κ. Μητσοτάκης όταν είχαμε την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες με την Τρόικα και φώναζε “Βάστα Σόμπλε” και ζήταγε εκλογές».
Επιπλέον μιλώντας για την πλευρά των πολιτών επισήμανε: «Ο πολίτης δεν σκέπτεται τώρα αν θα γίνουν εκλογές. Θέλουν να αλλάξει η ζωή τους να τελειώσει αυτό το βάσανο».
Σημείωσε δε, πως «στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων αποτυπώνεται η αγανάκτηση και η οργή… Έχουμε μία διαφορετική εικόνα των δημοσκοπήσεων. Είναι ανέκδοτο κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση να έρχεται μία δημοσκόπηση που να του δίνει 30 μονάδες διαφορά».
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο καθώς «η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μία στιγμή ιδιαίτερης έντασης και κρίσης να δημιουργηθεί ένα κύμα αντιπολιτικής».
Ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να δώσει εξηγήσεις
«Ζήτησα να δώσει εξηγήσεις ο κ. Γεωργιάδης. Το βασικό είναι ότι ο κόσμος χάνεται και η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δείχνουν να βρίσκονται σε άλλο κόσμο, κάνουν γλέντια και βαφτίσια κι αυτό δεν συγχωρείται», είπε για το ζήτημα της… κατ’ εξαίρεσης βάφτισης.
«Όλοι κατανοούμε», σχολίασε, «ότι την πρόσβαση σε κατ’ εξαίρεση άδεια για τέλεση μυστηρίου δεν την έχουμε εσείς κι εγώ, την είχε όμως ο υπουργός. Τη δυνατότητα να βρίσκεται κανείς στην Ικαρία και να κάνει γλέντι με τσαμπούνες δεν την είχα εγώ κι εσείς…».
Στον αντίποδα σημείωσε ότι η εστίαση είναι 4 μήνες κλειστή και πως «το πρόβλημα είναι ότι κλείνουμε το ακορντεόν όταν δεν χρειάζεται και το ανοίγουμε όταν δεν πρέπει, το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι να δούμε με ποιο μοντέλο θα πάμε. Αυτό απέτυχε».
Περί πιστοποιητικού εμβολιασμού
Ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μια ανοησία όταν έχεις 7% εμβολιασμένους αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη». Στην επισήμανση ότι τώρα «μπήκε και το αρνητικό τεστ», ο κ. Τσίπρας είπε πως «αυτό δεν είναι ανοησία, αυτό είναι σοβαρό», «…στην πραγματικότητα θα είναι αυτό που ζητούσαμε εμείς από πέρυσι το καλοκαίρι».
Ανέφερε, ειδικότερα ως προς αυτό, πως «όταν ο πρωθυπουργός με διθυράμβους μας έλεγε ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό και άνοιγε τον τουρισμό χωρίς μέτρα, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα και εμείς του λέγαμε: ‘ζήτα από όλες τις πύλες εισόδου αρνητικό τεστ έστω 72 ωρών’, τώρα έρχεται η Κομισιόν και λέει ότι για όσους έχουν εμβολιαστεί θα υπάρχει απόδειξη ότι έχουν εμβολιαστεί και αρνητικό τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν τα «μεγάλα λάθη» που έγιναν πέρυσι στο άνοιγμα του τουρισμού, ότι θα πρέπει να προσανατολιστεί η κυβέρνηση και σε πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που θα δώσει τη δυνατότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία να ανοίξουν, καθώς και να γίνουν εμβολιασμοί στο προσωπικό. «Να δούμε ένα σχέδιο που θα έχει αρχή μέση και τέλος, ώστε η ατμομηχανή της οικονομίας να μπορεί τουλάχιστον να αντέξει» τόνισε.