Μ. Βαρβιτσιώτης: Επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα «Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία»

Διπλωματική συνάντηση υψηλής σημασία και πλούσιας θεματολογίας στο Παρίσι, για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση του COVID-19, η ελληνική πρόταση για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, καθώς και η αμυντική συνεργασία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Γάλλου υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμέντ Μπον (Clément Beaune), κατά τη συνάντησή τους στο Quai d’Orsay, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και Ευρώπης, στο Παρίσι.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία

Ως προς τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής στάσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Γαλλία για την πολύπλευρη στήριξη που έχει προσφέρει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, τόσο διμερώς όσο και εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

Όπως τονίζει στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Βαρβιτσιώτης, η παρουσία του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στην Ελλάδα επί τη ευκαιρία του εορτασμού και της στρατιωτικής παρέλασης προς τιμή των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ίδιας μέρας, είναι μια απτή απόδειξη των μακροχρόνιων δεσμών των δύο χωρών.

Γνωστοποιείται, επίσης, πως νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, μαζί με την πρέσβη της Ελλάδας, Άγη Μπαλτά, τους προέδρους των Ομάδων Ελληνογαλλικής Φιλίας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας, Marietta Karamanli και Didier Marie, καθώς και τα μέλη τους Hugues Renson, André Chassaigne, Catherine Morin-Dessailly, Laurence Harribey και Meyer Habib.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελλάδας τους Γάλλους κοινοβουλευτικούς για τις θέσεις που παίρνουν σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επικαιρότητα του συνθήματος «Ελλάδα-Γαλλία-Συμμαχία».

Επιπλέον, σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας πάνω σε τρέχοντα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας COVID19, η ελληνική πρόταση για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.