Το διπλό πρόσωπο του Ερντογάν & οι προθέσεις της Άγκυρας στις διερευνητικές

Η Αθήνα από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών υπογραμμίζει τον διερευνητικό τους χαρακτήρα επισημαίνοντας, πως πρόκειται για μη δεσμευτικές διαβουλεύσεις με μοναδικό στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από την άλλη η Τουρκία επιδιώκει να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις διερευνητικές αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο τους.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, στον 62ο γύρο των διερευνητικών που ξεκίνησαν στις 10:30 σήμερα Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, δεν συμμετέχει ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν η παρουσία του οποίου στον προηγούμενο γύρο στην Κωνσταντινούπολη, θεωρήθηκε ως μήνυμα αναβάθμισης των διαβουλεύσεων από την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται πάντως πως με τις συναντήσεις της 16ης και 17ης Μαρτίου, η Τουρκία και η Ελλάδα προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, καθώς μαζί με τις διερευνητικές επαφές θα διεξαχθούν και πολιτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι διαφορετικές ερμηνείες των δύο πλευρών 

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιμένουν να τονίζουν πως το πλαίσιο των συνομιλιών είναι οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα.

Στην επίσημη ανακοίνωση της, ωστόσο, η Τουρκία  αναφέρεται και σε πολιτικές διαβουλεύσεις.

Για την τουρκική πλευρά, η πολιτική διαβούλευση είναι μια αναβάθμιση, ένας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών για τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες, και αυτός ήταν και ο λόγος που η Αγκυρα είχε αλλάξει τη ρητορική της και γι’ αυτό πρόσθεσε τις διαβουλεύσεις στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Η μόνιμη ρητορική της Άγκυρας περί συναντήσεις διαβουλεύσεων

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, άλλωστε, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δεν μιλούσαν για «διερευνητικές επαφές» και έκαναν μόνιμα αναφορά για «συναντήσεις διαβουλεύσεων».

Οι διερευνητικές επαφές, όπως και στους προηγούμενους γύρους, έχουν συγκεκριμένη ατζέντα, την επίλυση της διαφοράς υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών και των θεμάτων που συνδέονται με αυτήν. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις είναι μια διαφορετική διαδικασία.

Αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών θέτουν τα ζητήματα και τις διαφορές που προκύπτουν στις σχέσεις των δύο χωρών, από μειονοτικά, θρησκευτικά και άλλα πολλά θέματα. Η διαδικασία αυτή στο παρελθόν ήταν τακτική, σχεδόν κάθε έξι μήνες, αλλά με την επιδείνωση των σχέσεων σταμάτησαν και οι πολιτικές επαφές.

Τι θα πράξει η Τουρκία 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν στην πολιτική διαβούλευση η τουρκική πλευρά θα θέσει ζητήματα τα οποία αναφέρουν με κάθε ευκαιρία οι αξιωματούχοι της και στα οποία δεν δείχνουν κάποια αλλαγή στάσης.

Μέχρι και τις παραμονές έναρξης των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία άρθρωνε προκλητική ρητορική, κατηγορώντας  και πάλι την Ελλάδα για «προβοκάτσιες» και «προκλητική» στάση.

Μάλιστα, αυτή τη φορά δεν έμεινε στους ισχυρισμούς της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει πως τα πλοία του ελληνικού ναυτικού δεν πρέπει να «δένουν» στα ελληνικά νησιά!

Ο απίστευτος ισχυρισμός της Άγκυρας 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Καρά, σε συνέντευξη Τύπου ισχυρίστηκε πως «η Eλλάδα εξακολουθεί να έχει πλοία του ναυτικού της στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησής τους.

Πρόσφατα στο Καστελλόριζο, το οποίο βρίσκεται στη Μεσόγειο, και το οποίο πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένo, υπάρχει μόνιμη παρουσία μιας πυραυλακάτου».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα, τονίζοντας πως «παρά την προκλητική στάση και τις προκλητικές δηλώσεις της Ελλάδας, η Τουρκία στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να είναι ψύχραιμη και διατηρεί την αποφασιστικότητα να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές».

Η επίθεση στον Νίκο Δένδια 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Oμέρ Τσελίκ, επιτέθηκε στον Νίκο Δένδια λόγω της επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Η αλλαγή στάσης της Αιγύπτου και η υποχώρησή της στο ζήτημα του οικοπέδου W-18 εξόργισε τον κ. Τσελίκ, ο οποίος δήλωσε πως «μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας. Θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τη διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ισχυρισμοί περί κακομεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων

Παράλληλα, από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας δημοσιεύονται βίντεο στα οποία η Ελλάδα κατηγορείται για κακομεταχείριση των μεταναστών και των προσφύγων.

Στόχος της Άγκυρας είναι να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα που προκαλεί προβλήματα, ενώ η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως διατηρεί εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή, χωρίς να συζητάει για όσα συνέβησαν το 2020.

Το ερώτημα είναι αν οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας θα διατηρήσουν αυτή τη στάση και αν θα θέσουν αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία θέλει πολιτικές συνομιλίες

Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και της τουρκικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Η ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία επιμένει σταθερά να υπογραμμίζει τον διερευνητικό χαρακτήρα των συναντήσεων σε αντίθεση με την Άγκυρα που επιδιώκει να δώσεις στις συνομιλίες αναβαθμισμένο πολιτικό χαρακτήρα, τον οποίον και συνδέει με τις πολιτικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν αύριο, μεταξύ του υπηρεσιακού γενικού γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Η Ελλάδα υποβαθμίζει μάλιστα τη σημασία τους, όπως φάνηκε από την παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία, όταν ρωτήθηκε σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι αυτού του είδους οι «πολιτικές διαβουλεύσεις» πάντα γίνονταν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν πολιτική αναβάθμιση του χαρακτήρα των διερευνητικών συνομιλιών.