Δευτερολογία Τσίπρα: «Ευτελίσατε με ειρωνείες ως & τη μισή συγνώμη για τη Ν. Σμύρνη» (Video)

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αστυνομική βία στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

Είχε προηγηθεί η πρωτολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ήταν το ενδεικτική του διχαστικού κλίματος που θέλει να καλλιεργήσει.

«Η ομιλίας σας ήταν μια ομιλία δείγμα ενός Πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Με επίπεδο Ομάδας Αλήθειας. Ένας Πρωθυπουργός που ήθελε να διχάσει. Η μόνο αξιόλογη στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη. Ακόμα και αυτή τη στιγμή την εκφυλίσατε. Με τη στάση του σώματος, τις ειρωνείες και την απαξίωση στην προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι επί ένα χρόνο, με τη διαχείριση που κάνει, αναλαμβάνει το ρίσκο της πανδημίας τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και με την άρνηση για συνταγογράφηση τεστ και την ίδια ώρα επιδίδεστε σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια συκοφαντίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις προτάσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου ενώ κατέθεσε πρόταση για συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα επιλέγει την ηγεσία της Αστυνομίας.

Ζήτησε, επίσης, την κατάργηση της Ομάδας Δράση λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη. «Δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη. Είναι δημόσιος κίνδυνος και σας ζητάμε να καταργηθεί. Δεσμευόμαστε να καταργηθεί», τόνισε.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην ταυτίζει όσους «δεν θέλουν να γίνει ένας τρομοκράτης ήρωας πεθαίνοντας σε απεργία πείνας». «Να σεβαστείτε τους αγώνες αυτής της παράταξης και τους αγώνες της. Η χώρα δεν μπορεί να γυρνά πίσω σε εποχές μίσους και διχασμού», τόνισε.

Δείτε τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα:

Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας του Αλέξη Τσίπρα

  • Μιλήσατε μία ώρα και ήταν η πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία σας στην Ολομέλεια. Είκοσι λεπτά για να μας πείτε πόσο καλά τα κάνατε με την πανδημία. Εκτός θέματος. Αλλά δεν αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορείτε να είστε τόσο πολύ εκτός πραγματικότητας;
  • Αναλώσατε τόσο χρόνο για να μας πείτε ότι είναι επιτυχία γιατί έχουμε λιγότερους νεκρούς από άλλες χώρες. Δεν έχετε ενσυναίσθηση ότι αυτό δεν μπορεί να το λέτε γιατί είναι ένα μακάβριο επιχείρημα; Είμαστε πέντε μήνες σε συνεχόμενο λοκντάουν και δεν έχετε ενισχύσει το ΕΣΥ και κρύβεστε πίσω από τους αριθμούς.
    Πανηγυρίζετε γιατί έχουμε 8,2% ύφεση και είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι. Η ΕΕ έχει μέσο όρο 6,6%. Γιατί λέτε ψέματα;
  • Αφήστε τα παιχνίδια με τους αριθμούς. Ανεβήκατε σε αυτό το βήμα για να μας κάνετε επίδειξη της άγνοιάς σας ακόμα και σε ιστορικά θέματα. Δεν έχετε μάθει τι ήταν το «Κατηγορώ» του Ζολά. Ήταν ο υπέρτατος λόγος υπέρ της Δικαιοσύνης και όχι κατά της υποκρισίας, όπως είπατε. Και αν ζούσε σήμερα ενδεχομένως να τον μηνούσατε και να τον καταδικάζατε.
  • Η ομιλίας σας ήταν μια ομιλία δείγμα ενός Πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Με επίπεδο Ομάδας Αλήθειας. Ένας Πρωθυπουργός που ήθελε να διχάσει.
  • Η μόνο αξιόλογη στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη. Ακόμα και αυτή τη στιγμή την εκφυλίσατε. Με τη στάση του σώματος, τις ειρωνείες και την απαξίωση στην προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Ανακοινώστε ότι θα βάλετε βοηθό στον Συνήγορο του Πολίτη χωρίς συνεννόηση μαζί του; Γιατί σας ενοχλεί; Μια μισή συγνώμη ζητήσατε σήμερα. Αν το κάνατε την Κυριακή το απόγευμα θα είχαμε αποφύγει τα γεγονότα της Τρίτης.
  • Μιλήσατε για αριστερή καταστολή. Αποφασίστε για ποιο πράγμα θα μας κατηγορείται. Είχατε τρεις φορές ζητήσει ως αντιπολίτευση ζητήσει να λύσουμε τα χέρια της αστυνομίας για να κάνει τη δουλειά της. Ποιο είναι το επιχείρημά σας τελικά; Οτι εφαρμόζαμε καταστολή ή ότι δεν αφήναμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της;
  • Διαρκώς συκοφαντείτε για να πείτε ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δεν θέλουν την ασφάλεια των πολιτών.
  • Όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση οι καταστηματάρχες στην Αθήνα είχαν 4 χρόνια να δουν επεισόδια και τα είδαν όταν εσείς χαϊδέψατε αυτιά ακροδεξιών που ήθελαν να μπουν στη Βουλή.
  • Εμείς κάναμε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις τότε. Θεσμοθετήσαμε τον Συνήγορο του Πολίτη.
  • Επανασυστήσατε την ομάδα Δράση. Χωρίς εξετάσεις.
  • Και όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση είχαμε περιστατικό. Αναφέρομαι στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Κάναμε αμέσως όμως παρέμβαση και ΕΔΕ εντός μηνός και διερευνήθηκαν τα περιστατικά. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αστυνομικοί είχαν αποσυρθεί.
  • Και εμείς επί των ημερών μας είχαμε θέματα. Αλλά εσείς τι κάνατε για παράδειγμα με την ΕΔΕ των αστυνομικών που είχαν εμπλακεί στα περιστατικά της Χίου. Κάνατε την Επιτροπή Αλιβιζάτου για να διερευνήσει μόνο τα δικά μας περιστατικά;
  • Η Επιτροπή όμως έδωσε το πόρισμα. Το οποίο προτείνει την επαναφορά των διακριτικών στις στολές των αστυνομικών. Και κάμερες στο εσωτερικό των οχημάτων της αστυνομίας, στα κρατητήρια και στις αίθουσες που γίνονται ανακρίσεις. Εσείς τι απαντήσατε;
  • Για τα διακριτικά λέτε υπάρχει διαταγή του προϊστάμενου επιτελείου. Γιατί δεν φοράνε διακριτικά οι αστυνομικοί. Γιατί το επιτρέπετε; Θα κάνετε έρευνα γιατί χιλιάδες κυκλοφορούν σας ρόμποκοπ χωρίς διακριτικά; Για να φοβάται ο πολίτης.
  • Και για τις κάμερες απαντήσατε άλλο πράγμα. Λέτε θα βάλουμε κάμερες λέτε, όχι όμως εκεί που λέει η Επιτροπή.
  • Και αντί να απαντήσετε, ήρθατε εδώ να μου απαντήσετε για τις απόψεις στο άρθρο του κ. Αλιβιζάτου. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν εδώ οι απόψεις του κ. Αλιβιζάτου, αλλά το πόρισμα της Επιτροπής.
  • Έχετε φτάσει στη απόλυτη προπαγανδιστική φτήνια να επιρρίπτετε ευθύνες στις διαδηλώσεις για την εξάπλωση της πανδημίας.
  • Και να λέτε ότι εγώ δήθεν είπα ότι αναλαμβάνω το ρίσκο ενώ εγώ στη συνέντευξη αυτό που είπα είναι ότι δέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο.
  • Εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στα ΜΜΜ όπου μέχρι χθες λέγατε ότι δεν κολλάει αλλά χθες κάνατε διαγωνισμό για μηχάνημα καθαρισμού του αέρα στα ΜΜΜ.
  • Αναλαμβάνετε τόσους μήνες το ρίσκο να κρατάτε covid free ιδιωτικές κλινικές για να μην χαλάσει η πελατεία τους. Και ήρθατε μετά από ένα χρόνο να ανοίξετε δυο μικρές κλινικές. Με απίστευτες προϋποθέσεις. Για να μην επιβαρύνετε τους κλινικάρχες. Και έχετε το θράσος να λέτε ότι για την πανδημία ευθύνονται οι διαδηλώσεις των πολιτών;
  • Όταν έγινε η μεγάλη συγκέντρωση για τη Χρυσή Αυγή έξω από το Εφετείο. Και είχε 20 χιλιάδες κόσμο. Ανησυχήσαμε πράγματι. Και είπε ο κ. Χαρδαλιάς ότι θα προκύψουν νέα κρούσματα. Αλλά τελικά η έξαρση ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Που είχατε αφήσει τον κόσμο να σουλατσάρει στην παραλία και να συνωστίζεται στην εκκλησία. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Τα λέει η κ. Γκάγκα. Εξαίρετη επιστήμονας και υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.
  • Εσείς χρησιμοποιείτε μια προπαγανδιστική φτήνια. Για να καλύψετε την αποτυχία σας.
  • Αυτά τα επιχειρήματα είναι τόσο φτηνά.
  • Ξεκινήσατε για Έλληνας Μακρόν και γίνατε Έλληνας Σαρκοζί και βάλε. Δεν αναφέρομαι στα θέματα διαφθοράς, για την πολιτική μιλάω.
  • Ήρθατε εδώ πάλι διχαστικός. Απέναντι στην παράταξη την προοδευτική αυτής της χώρας. Που έχει παρελθόν αγώνων με ανοικτό το πρόσωπο και όχι με κουκούλες.
  • Αυτή η παράταξη είναι αυτή που έδωσε αγωνιστές με ανοικτό το πρόσωπο.
  • Σέβομαι την κ. Μπακογιάννη. Εσείς όμως πρέπει να σταματήσετε να ταυτίζετε όσους δεν θέλουν να γίνει ένας τρομοκράτης ήρωας πεθαίνοντας σε απεργία πείνας. Λέμε αυτό που είπε και ο κ. Τζαβάρας.
  • Να σεβαστείτε τους αγώνες αυτής της παράταξης και τους αγώνες της. Η χώρα δεν μπορεί να γυρνά πίσω σε εποχές μίσους και διχασμού.
  • Έχω μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους της ΕΛΑΣ που ένα κράτος τους έχει πετάξει στο δρόμο και το μπαλάκι των ευθυνών. Η ομάδα Δράση είναι επικίνδυνη. Δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη. Είναι δημόσιος κίνδυνος και σας ζητάμε να καταργηθεί. Δεσμευόμαστε να καταργηθεί.
  • Σας καταθέτω μία πρόταση για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της αστυνομίας. Εγώ όχι μόνο κράτησα τέσσερα χρόνια τον κ. Τζουβάλα. Και όταν τα έκανε θάλασσα στο Μάτι τον διώξαμε και εσείς τον κάνατε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης.
  • Αν θέλουμε όμως μια ΕΛΑΣ που να λειτουργεί έξω από κομματικές περιχαρακώσεις. Σας προτείνω τη σύσταση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που με αξιοκρατικά κριτήρια να επιλέγει την ηγεσία της ΕΛΑΣ.
  • Να συμφωνήσουμε ότι στην ΕΛΑΣ μπορεί να μπαίνει κανείς μόνο με εξετάσεις.
  • Να εκπαιδευτούν οι ειδικοί φρουροί. Δεν είναι μόνο αρνητικά τα περιστατικά.. Είναι χρήσιμος ο αστυνομικός όταν είναι δίπλα στον πολίτη.
  • Έλαβα ένα γράμμα από τον πατέρα του Μάγγου ο οποίος έχασε τη ζωή του ένα μήνα αφού ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς. Κάτι που η Πολιτεία πρέπει να διερευνήσει.
  • Και σε αυτό το γράμμα ο πατέρας του Μάγγου με παρακαλεί να αναφερθώ στην περίπτωσή του. Ξυλοκοπήθηκε, λέει ο πατέρας, χωρίς λόγο και ήταν, λέει, η έμμεση αιτία που ο γιος μου οδηγήθηκε σε θάνατο. Και δεν έχει καμία ενημέρωση για την έρευνα που γίνεται.
  • Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η Δημοκρατία θα σας ρίξει. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτό τον τόπο. Και τα όνειρα της νέας γενιάς θα γίνουν εφιάλτης σας αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυτόν τον τρόπο, επισήμανε ολοκληρώνοντας την τροπολογία του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.