Παρασημοφορήθηκε από την Κ. Σακελλαροπούλου ο εφοπλιστής Ι. Τσούνης για την προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής παρασημοφορήθηκε σήμερα από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο 97χρονος εφοπλιστής και βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ιάκωβος Τσούνης, για τη σημαντική προσφορά του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την επίδοση του Παρασήμου, η κυρία Σακελλαροπούλου μίλησε για έναν εθνικό ευεργέτη, που ακολουθώντας τη μακρά παράδοση των εθνικών δωρητών όχι μόνο έχει ήδη ενισχύσει σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά προτίθεται να κληροδοτήσει σε αυτές το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του.

«Η πράξη του αυτή, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της συνολικής του προσφοράς, είναι βαθύτατα πατριωτική και παραδειγματική για όλους τους Έλληνες», επεσήμανε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

tsounis_main

Μιλώντας για την πορεία του κ. Τσούνη, η πρόεδρος σημείωσε ότι διακρίθηκε για την προσφορά του στην πατρίδα ήδη από την εφηβική του ηλικία, όταν στα 16 του χρόνια κατατάχθηκε εθελοντής στον ελληνικό στρατό και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι πρόκειται για έναν ρέκτη επιχειρηματία που δεν επαναπαύθηκε στις επιτυχίες του, αλλά έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία όσων έχουν ανάγκη, ενισχύοντας το έργο συλλόγων, ιδρυμάτων, επιτροπών και φορέων.

tsounis1

Τέλος, αναφέρθηκε στην προσφορά του προς τον πολιτισμό, τονίζοντας ότι υπήρξε φύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, δραστήριος συλλέκτης εθνικών και εκκλησιαστικών κειμηλίων, τα οποία προσέφερε στους συμπατριώτες του, δημιουργώντας το Μουσείο που φέρει το όνομά του στην πόλη του Αιγίου.

Ο κύριος Τσούνης ευχαρίστησε την πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που του έγινε, αφηγήθηκε τις εμπειρίες του από το Αλβανικό Έπος, που τον οδήγησαν στην απόφασή του να βρίσκεται πάντα αρωγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ επεσήμανε ότι η ανιδιοτελής προσφορά προς την πατρίδα αποτελεί ύψιστο καθήκον.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, και ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

tsounis4

Επισημαίνεται ότι ο Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε από την δεκαετία του 1950 έως σήμερα δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, με δωρεές και προσφορές. Ειδικότερα, στις δεκαετίες αυτές έχει προσφέρει περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Μάλιστα, ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, πήρε την απόφαση να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.