Η Ελλάδα ίσως ανοίξει τον Μάιο τα σύνορά της, στους Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί

"Είμαστε σε συζητήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού", δήλωσε στο BBC4, ο Χάρης Θεοχάρης.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ανάψει το «πράσινο φως» εισόδου σε Βρετανούς τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί μελετά η Αθήνα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σχέδια, ώστε να επιτρέψει την άφιξη Βρετανών τουριστών που θα αποδεικνύουν, ότι έχουν εμβολιαστεί εγκαίρως για την Covid-19, αλλά και από την άλλη εκπονεί σχέδιο για τον έγκαιρο εμβολιασμό του προσωπικού αεροδρομίων και ξενοδοχειακών μονάδων.

The Times: Η Ελλάδα θα ανοίξει για τους Βρετανούς τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί | Bank Wars - Τράπεζες

Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης: “Είμαστε σε συζητήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού”

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και την υιοθέτησή τους ειδικά για τους ταξιδιώτες ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εφικτή. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά».

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, «η λογική είναι ότι, φυσικά, δε θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, εφόσον ήδη ζητούμε από κάθε τουρίστα να έχει ένα αρνητικό τεστ προτού ταξιδέψει, θα ήταν σπατάλη πόρων να κάνει κανείς τεστ κάθε φορά που ταξιδεύει.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ, διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά».

The Times: Η Ελλάδα θα ανοίξει για τους Βρετανούς τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί | Bank Wars - Τράπεζες

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το άνοιγμα των συνόρων, γράφουν οι Times, ίσως φέρει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιμένει σε μια ενιαία προσέγγιση, και με Ευρωπαίους ηγέτες, που αναμένεται να πουν ότι είναι πολύ νωρίς για την έναρξη της άρσης των περιορισμών σε μη αναγκαία ταξίδια, όπως είχαν αποφασίσει και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιανουάριο.

Στην αυριανή τηλεδιάσκεψή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της επιτάχυνσης των εμβολιασμών και των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων, αλλά και της διασφάλισης ότι οι εταιρείες θα παραδώσουν τις προβλεπόμενες ποσότητες, ενώ αναμένεται να προειδοποιήσουν ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν πολύ υψηλά για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και ότι «η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή και οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού συνιστούν πρόσθετες προκλήσεις».

Την Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε ότι τα διεθνή ταξίδια από την Αγγλία θα απαγορεύονται τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου. Στον οδικό χάρτη προβλέπεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 12 Απριλίου και θα καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου.