Για το Μέγαρο Μαξίμου δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης της Λίνας Μενδώνη, αν και κάποιες δηλώσεις της, την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, προκάλεσαν και εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης Μενδώνη. Δεν συγκάλυψε τίποτα για να της ζητηθούν ευθύνες», τοποθετούνται με σαφήνεια κυβερνητικές πηγές, απαντώντας από την Παρασκευή έως σήμερα, στο επίμονο δημοσιογραφικό ερώτημα εάν υπάρχει «θέμα Μενδώνη», μετά την δημόσια τοποθέτησή της, κατά την οποία η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι «εξαπατήθηκε» από τον Δημήτρη Λιγνάδη και ότι τον θεωρεί έναν «επικίνδυνο άνθρωπο».
Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρξε κάποια δυσφορία για τους χαρακτηρισμούς που έκανε η Λίνα Μενδώνη για τον Δημήτρη Λιγνάδη, τόσο στην αναφορά περί «εξαπάτησης» που έδωσε πάτημα για σαρωτική πολιτική κριτική, όσο και στον χαρακτηρισμό του σκηνοθέτη ως «επικίνδυνου ανθρώπου», προτού αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Στο εξής, στόχος της κυβέρνησης είναι να σταλεί το μήνυμα ότι η συζήτηση πρέπει να αφορά στο ελληνικό #MeToo και σε όσα πρέπει να αλλάξουν στους εργασιακούς χώρους.
Θα πρόκειται για ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοποίησης, προκειμένου η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για όλο το εργασιακό φάσμα.
Εν τω μεταξύ την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ζητούν με επιστολή τους τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίαου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το ζήτημα του χειρισμού της υπόθεσης του Δημήτρη Λιγνάδη.
Αναφέρεται μάλιστα στην επιστολή, που συνέταξαν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021, πως υπήρξαν σκέψεις για ομαδική παραίτησή τους “σε ένδειξη διαμαρτυρίας”, σκέψεις που “υποχώρησαν αμαχητί μπροστά στη συναίσθηση του χρέους που έχουμε αναλάβει απέναντι στον πολιτισμό, στον κινηματογράφο, στο Φεστιβάλ”.
Αναλυτικά η δήλωση των μελών του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
“Υπό το σκότος των πρόσφατων εξελίξεων στο χώρο του Πολιτισμού και επειδή η ευθιξία, η φιλοτιμία και η υπευθυνότητα είναι αρετές που πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο οι άρχοντες αλλά και οι υπηρετούντες τους άρχοντες, ιδίως όταν οι πρώτοι δεν τις διαθέτουν, επιθυμούμε, με την παρούσα δήλωση, να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την πρωτοφανή υπόθεση των αποκαλύψεων που αφορούν τον τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αποποιούμενη με τόση επιτηδευμένη ελαφρότητα τις προσωπικές της ευθύνες και αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Θεωρούμε αυτονόητο, παίρνοντας υπόψη μας και μια σειρά απαράδεκτους χειρισμούς της κατά την πολιτεία της, ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση παραίτησή της.
Οι υπογράφοντες θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας έως τις 2 Μαΐου 2021, οπότε λήγει η θητεία μας, καθώς οι σκέψεις για ομαδική παραίτησή μας σε ένδειξη διαμαρτυρίας υποχώρησαν αμαχητί μπροστά στη συναίσθηση του χρέους που έχουμε αναλάβει απέναντι στον πολιτισμό, στον κινηματογράφο, στο Φεστιβάλ, στο κοινό του και, κυρίως, στο προσωπικό του και στην εξαιρετική ηγεσία του, ιδίως τώρα που επίκειται η έναρξη ενός ακόμα πολλά υποσχόμενου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ”.
Τα μέλη του Δ. Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Γιώργος Αρβανίτης (Πρόεδρος)
Αχιλλέας Κυριακίδης (Αντιπρόεδρος)
Σπύρος Βούγιας
Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ
Αλεξάνδρα Κατσαρού
Γιώργος Τούλας
Γιώργος Χριστιανάκης