Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για τη Navtex του ωκεανογραφικού «Τσέσμε»

Η Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση τουρκικής NAVTEX για το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ».

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, το διάβημα, παραδόθηκε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη την τουρκική Navtex για ερευνητικές εργασίες από σήμερα μέχρι τις 2 Μαρτίου.

O σταθμός της Σμύρνης, όπως τόνισε δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει NAVTEX για αυτή την περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αυτήν την φορά στην Αθήνα. χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Πάντως, προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν έχει, ακόμα, προτείνει ημερομηνία σύγκλησης της Άτυπης Πενταμερούς, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτή θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Αχρείαστη ενέργεια που δεν βοηθάει το θετικό κλίμα, η έξοδος του Τσεσμέ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ρωτήθηκε στο πλαίσιο της  τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για την έξοδο του Τσεσμέ και τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX και τοποθετήθηκε δηλώνοντας πως αυτή αποτελεί αχρείαστη ενέργεια η οποία σίγουρα δεν διευκολύνει τη διαδικασία να έχουμε καλυτέρευση των σχέσεών μας, ενώ επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Είπε επίσης διευκρινιστικά μετά από σχετική ερώτηση πως οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες συνομιλίες.