Κρίσιμα 24ωρα για παράταση του lockdown: Στόχος να ανοίξουν 1η Μαρτίου σχολεία & λιανεμπόριο

Με αγωνία αναμένουν τα στοιχεία για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, καθώς μέσω αυτών των στοιχείων θα αρχίσουν να αποτυπώνονται τα αποτελέσματα του lockdown στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων και ενώ την ίδια στιγμή οι γνώμες για το πότε θα πρέπει να αρχίσει να χαλαρώνει η αυστηρή καραντίνα διϋνστανται μεταξύ των ειδικών.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προανήγγειλε ουσιαστικά χθες Τετάρτη  την πρόθεση της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων την 1η Μαρτίου, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα.

Οι προβληματισμοί των ειδικών: Κρίσιμη μέρα για ενδεχόμενη παράταση του lockdown

H σημερινή μέρα είναι κρίσιμη για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown.

Η Ειδική Επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα, περιμένοντας, ωστόσο, και την επόμενη εβδομάδα για να έχει μία πλήρη εικόνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του lockdown και κατά πόσο χρειάζεται να παραταθεί.

Καθοριστικό ρόλο θα έχουν και τα στοιχεία που αφορούν στα μεταλλαγμένα κρούσματα του βρετανικού και νοτιοαφρικανικού στελέχους, στη χώρα μας.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι από περιμένει να δει μία πρώτη αποκλιμάκωση στην Αττική, ως αποτέλεσμα του lockdown. «Αυτή την στιγμή είμαστε σε ήπια αυξητική πορεία. Στην Αττική θα έχουμε αποκλιμάκωση από αύριο» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες.

Ανησυχητικές οι ενδείξεις 

Σε σχέση με το κύμα της πανδημίας του φθινοπώρου βρισκόμαστε σε επίπεδα ιικού φορτίου στα τέλη Οκτωβρίου, ακριβώς πριν από το ξεκίνημα της εκθετικής αύξησης που κορυφώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Εισηγήσεις για παράταση μίας εβδομάδας 

Απαντώντας σχετικά με το αν θα πρότεινε παράταση του lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι με τα στοιχεία που διαθέτει θα πρότεινε παράταση μίας εβδομάδας προκειμένου να υπάρξει μια ασφαλής διαχείριση της κατάστασης μετά.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι στην Αττική τουλάχιστον πρέπει να μείνουμε παραπάνω μέσα. «Η τήρηση της καμπύλης προβλέπουμε ότι θα είναι παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου» είπε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είπε πως αν υπάρξει προσοχή από όλους, αυτό το lockdown μπορεί να είναι το τελευταίο, προτείνοντας άνοιγμα του λιανεμπορίου με click in shop ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα καταστήματα.

Βατόπουλος: «Υγειονομικά ασφαλές να πάμε σε παράταση του lockdown»

“Υγειονομικά ασφαλή” χαρακτήρισε την παράταση του lockdown και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκ. Βατόπουλος, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν το lockdown.

«Ας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο lockdown» είπε.

Τέλος επεσήμανε πως προτεραιότητα στην Επιτροπή είναι προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων και αυτό θα εξεταστεί και πάλι την Παρασκευή.

Παγώνη: Δεν θα χρειαστεί και την επόμενη εβδομάδα lockdown

«Αν συνεχίσουμε αυτή την εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα τις πρώτες μέρες αξιολογηθούν οι παράμετροι, και δούμε ότι τα πράγματα είναι καλά, νομίζω ότι δε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει κόστος και οικονομικό, και για τα παιδιά στα σχολεία, και για όλους μας γενικά.

Υπάρχει φοβερή ψυχολογική πίεση και ασθενείς no COVID που πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν να τρέξουν τα χειρουργεία για να μπορέσουν κι αυτοί να προχωρήσουν να γίνουν διαγνώσεις και να κάνουν τις νοσηλείες» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Στόχος και ελπίδα οι εμβολιασμοί

«Στόχος οι εμβολιασμοί. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα με 60% εμβολιασμών μέχρι τέλος Ιουνίου για να μπορούν να κινηθούν από κει και τα πράγματα μέσα στο καλοκαίρι να μειωθούν τα μέτρα και να αλλάξει η ζωή όλων μας» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Όσο μειώνουμε το ιικό φορτίο, όσο μειώνεται η έξαρση του ιού τόσο μειώνονται οι μεταλλάξεις. Γι’ αυτό ο στόχος είναι τα εμβόλια. Μείωση του ιού σημαίνει μείωση των μεταλλάξεων.

Αρχές Μαρτίου έρχεται της Moderna προχώρησε στην πρώτη φάση και τελειώνει της Johnson & Johnson, είναι πολύ πιο εύκολο και μπορούμε να προχωρήσουμε.  Μη φέρνουμε την καταστροφή κάθε μέρα. Το Πάσχα θα γίνει (άνοιγμα) με μέτρο, μετά το Πάσχα, τέλος Ιουνίου, τα πράγματα αλλάζουν» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.