Τσίπρας: «Μνημείο αυταρχισμού το ν/σ του υπ. Παιδείας - Ταξικός ο σκοπός του» (Video)

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του αλλά και της δευτερολογίας του, στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά σε μεταρρυθμίσεις στα  ΑΕΙ καθώς και την τοποθέτηση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ συνιστά «μνημείο αυταρχισμού».

«Εκμεταλλεύεστε την κρίση για να επιβάλετε καθεστώς φόβου και επιτήρησης», είπε ο κος Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς και τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε».

Επισήμανε δε,  ότι «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση κάνει ένα δώρο στα ιδιωτικά κολέγια της χώρας, καθώς 24.000 μαθητές θα μένουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξαιτίας της μείωσης των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

«Σκοπεύετε να μεγαλώσετε την πελατεία προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αυτός είναι ο στόχος σας και είναι ταξικός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σηκώνετε σκόνη, για να κρύψετε από τη δημόσια συζήτηση ένα συμβόλαιο συμφερόντων, παραβιάζοντας ακόμη και το άρθρο 16 του Συντάγματος», πρόσθεσε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ομιλία, Αλέξης Τσίπρας, νομοσχέδιο, υπουργείο Παιδείας, πανεπιστήμια, ΜΜΜ, Αστυνόμευση, βία

Ο κος Τσίπρας χαρακτήρισε  άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη.

Ανέφερε μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας:

Συνολικότερα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις.

Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ», τόνισε και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό που «δεν ζήτησε μία συγγνώμη» κατά τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε για το ό,τι υπέκυψε «στο παράπτωμα μη τήρησης μέτρων για δεύτερη φορά».

«Είναι εννιά μήνες σε καραντίνα ο λαός, δεν έχετε ντροπή, ούτε τσίπα;», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για “αίσθηση υπεροπλίας” όσον αφορά τα ΜΜΕ.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, στη συζήτηση για το ν/σ του υπ. Παιδείας:

Ειδική αναφορά έκανε ο κος Τσίπρας και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και «στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια. Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Κύρια σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα

Αναφερόμενος στην επίθεση της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, ως «διοργανωτή κορωνοσυλλαλητηρίων» και στην κατηγορία ότι «δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν οι πολίτες» επανέλαβε ότι πρόκειται για «εμφανή αλλοίωση λέξεων».

«Πολιτεύεστε με fake news και διαστρεβλώσεις όπως ο Τραμπ», υπογράμμισε, ενώ μίλησε για «ακραία και αμοραλιστική Δεξιά».«Δεν είστε κεντρώος, είστε ακραίος» προσέθεσε, υποστηρίζοντας επίσης πως η πολιτική της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια διακρίνεται από “υστεροβουλία”.

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο για να ολοκληρώσετε ένα πολύ σημαντικό δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα των κολεγίων. Αφήνετε πάνω από 24.000 μαθητές κάθε χρόνο εκτός ΑΕΙ ώστε να μεγαλώσετε τη δεξαμενή της πελατείας τους. Αυτό κάνετε σήμερα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι ουδόλως ενδιαφέρει την κυβέρνηση να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια και ότι πρόκειται για μια “προκλητική λύση” που στόχο έχει να “κρύψει” την υποβάθμιση των ΑΕΙ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και πάλι σε προηγούμενη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία “εξισώνονται” τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των κολεγίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δήθεν κόπτεται για τους χαμηλούς βαθμούς» στα ΑΕΙ αλλά δεν την ενοχλεί ότι «με καθόλου κόπο, παρά μόνο τη συνέπεια στη καταβολή διδάκτρων, κατακτούν κάποιοι ισότιμο σε επαγγελματικά δικαιώματα πτυχίο».

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και σε άλλες συνέπειες που θα έχει η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων είναι «αύξηση της μαθητικής διαρροής στο Λύκειο», «αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια» και «μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων» με αποτέλεσμα το κλείσιμο κάποιων από αυτά.

«Δεν είναι λοιπών τίποτα τρελοί όλοι όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιό σας. Δεν είναι τρελοί οι πρυτάνεις, δεν είναι αλήτες οι φοιτητές, δεν είναι τρελοί οι γονείς», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το ΕΚΠΑ βρέθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, την ώρα που τα κολέγια δεν είναι ούτε στα 1.000 καλύτερα, αλλά στα 15.000 και κάτω.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το χαρακτήρισε “υπαρκτό και σοβαρό”, ενώ τόνισε ότι «προξενούν αποτροπιασμό οι εικόνες ντροπής που καταλύουν την έννοια του ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όταν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους έχουμε παραβατικές συμπεριφορές ή τραμπούκους που τρομοκρατούν».

Εν συνεχεία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για “υποκρισία” και τον κάλεσε να “καταδικάσει” και να “απολογηθεί” για «τη δράση και τη συμπεριφορά της δικής του φοιτητικής παράταξης». «Εγώ πάντως κύριε Μητσοτάκη, αν είχα κάνει υπουργό κάποιον που είχε κατηγορηθεί ότι έστειλε τον πρύτανη της σχολής του στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούσα να σταθώ. Θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις και στις εφημερίδες. Εσείς μπορείτε», είπε, αναφέροντας ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας έστειλε μαζί με άλλους “συναγωνιστές της ΔΑΠ” τον πρύτανη του ΠΑ.ΠΕΙ. στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα γιατί αδειάσανε πυροσβεστήρες σε κλειστή αίθουσα, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά σχετικά δημοσιεύματα.

«Εμείς, ούτε ποτέ υιοθετήσαμε, ούτε ποτέ ανεχτήκαμε, ούτε υποθάλψαμε τη βία”», τόνισε.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αντιπρόταση των πρυτάνεων για τη δημιουργία ενός μόνιμου “καλά εκπαιδευμένου” σώματος φύλαξης που να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές και να ειδοποιεί την Αστυνομία σε περίπτωση ανάγκης. «Εσείς τους αγνοείτε γιατί δε σας νοιάζει να λυθεί το πρόβλημα. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να προκαλέσετε, να σπεκουλάρετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους ότι δήθεν δεν νοιάζονται και να περάσει στα μουλωχτά το deal με τους ιδιοκτήτες κολεγίων», τόνισε.

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε τον “κίνδυνο” από την παρουσία ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανεκπαίδευτους που έχουν στα χέρια τους όπλα, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα περιστατικά με εμπλοκή ειδικών φρουρών.

«Στην Ελλάδα αναλογεί ένας καθηγητής για 40 φοιτητές, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ένας καθηγητής για μόλις 14 φοιτητές. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι στη 3η θέση πανευρωπαϊκά σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους», υπογράμμισε.

«Εσείς λοιπόν επιλέγετε να φέρετε έναν νόμο που μειώνει τους εισακτέους, μειώνει τη χρηματοδότηση, κλείνει τμήματα περιφερειακά, δεν προσλαμβάνει καθηγητές, παρά μόνο ειδικούς φρουρούς», είπε συνοψίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την πανδημία: «Με πρόστιμα και με την Αστυνομία».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό προειδοποιώντας τον ότι αν συνεχίσει, «σύντομα θα έχει παρόμοια τύχη με όσους πολιτικούς ηγέτες επιχείρησαν σε μια ελεύθερη κοινωνία να επιβληθούν με τον αυταρχισμό και την καταστολή».