Λιβάνιος: Τα ΜΜΕ στηρίζονται όπως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας

Το πλαίσιο για την συγκράτηση των θέσεων εργασίας και την στήριξη της τηλεοπτικής αγοράς που πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας και τους θεσμικούς κανόνες για την ορθή λειτουργία των ψηφιακών πλατφορμών περιέγραψε στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

Παράλληλα, προανήγγειλε ρυθμίσεις στις άδειες ραδιοφωνικών σταθμών ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Ο υπουργός απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προωθεί «δώρα στους καναλάρχες» υπενθυμίζοντας την προεκλογική μείωση φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Κατά την διάρκεια της πανδημίας στηρίζονται εργαζόμενοι και επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Με ανάλογο τρόπο θα στηριχθεί και ο κλάδος των ΜΜΕ και θα υποστηριχθούν οι θέσεις εργασίας» είπε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «ακούστηκε έντονη κριτική για τους μισθούς της ΕΡΤ. Θεωρείτε ότι μπορεί να βρεθεί κεντρικός παρουσιαστής, ικανός εμπορικός διευθυντής για να φέρει διαφημίσεις με 1.100 ευρώ;», υποστήριξε.

«Μας λέτε ότι κάνουμε δώρα. Ο φόρος διαφήμισης έπεσα από το 20% στο 5% τον Μάιο του 2019 λίγο πριν από τις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ» υπενθύμισε.
Επιπροσθέτως είπε πως με το νομοσχέδιο «κανόνες στο οπτικοακουστικό περιεχόμενο, που ίσχυαν έως τώρα για τα παραδοσιακά Μέσα επεκτείνονται και σε πλατφόρμες όπως το YouTube,

και αυστηροποιούνται για όλους:

  • κατά της υποκίνησης σε βία και μίσος λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, ιθαγένειας, κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας, πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων, ιδιότητας μέλους μειονότητας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κά.
  • κατά της πρόκλησης τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων

Ειδικοί κανόνες προστασίας των παιδιών

Θεσπίζεται για πρώτη φορά αυστηρό πλαίσιο για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, που θα προστατεύει τα παιδιά, απέναντι στη βία, τον ρατσιστικό λόγο, τις κακές διατροφικές συνήθειες και σε ο,τιδήποτε μπορεί να βλάψει τη σωματική ψυχική ή ηθική τους ανάπτυξη. Με ειδική σήμανση, με εξακρίβωση της ηλικίας του χρήστη, με χρήση κωδικών για την μεγαλύτερη προστασίας της παιδικής ηλικίας. Εισάγονται απαγορεύσεις σε υλικό που αφορά σε ανήλικους δράστες, ανήλικα θύματα ή ανηλίκους σε ρόλο μαρτύρων αξιόποινων πράξεων».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής Παναγής Καππάτος επισήμανε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις συμβάλουν στην προσπάθεια άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημίας στον κλάδο της ενημέρωσης και υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από εξυπηρετήσεις και «δωράκια» και αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την καταβολή των δόσεων μίσθωσης συχνοτήτων και το όριο στον ελάχιστο αριθμό που υποχρεούνται να απασχολούν τα κανάλια πανελλαδικής εκπαίδευσης. «Κάνετε έκπτωση πάνω από 98% στην δόση που πρέπει να καταβάλλουν οι καναλάρχες για το 2020 αρκεί οι ίδιοι να έχουν επενδύσεις σε εξοπλισμό, υποδομή ή τηλεοπτικό πρόγραμμα. Ενώ το αρχικό τίμημα είναι 3,5 εκατ. ευρώ τους παρέχετε την δυνατότητα να δώσουν ακόμα και 50.000 ευρώ» είπε.

Το στίγμα της αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ για τον κλάδο των ΜΜΕ υπενθύμισε ο κ. Παύλος Πολάκης ο οποίος δεν δίστασε να ειρωνευτεί τους δημοσιογράφους που αγωνιούσαν για την διατήρηση των θέσεων εργασίας τους λόγω του περίφημου νόμου Παππά. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε αρχικά ότι τα ΜΜΕ «είναι φορέας προπαγάνδας» ενώ για τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων στο νόμο Παππά είπε «έβλεπα τότε μια μαυρομαντιλοφορούσα που ρωτούσε σαν μανιάτισσα μοιρολογίστρα «γιατί μας απολύεται κ. Τσίπρα; Και τώρα βλέπουν την κυβέρνηση της ΝΔ να τους οδηγεί σε ημιαπασχόληση» είπε.

Από το Κίνημα Αλλαγής η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου εστίασε στις διατάξεις για τον αριθμό προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών λέγοντας «Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται ότι παραμένει σταθερός ο αριθμός των 400 υπαλλήλων αλλά το προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων μπορεί να καλύπτει το 15% του συνόλου δηλαδή 60 ανά κανάλι. Μπορεί να μειώσατε το αρχικό σχέδιο του 30%. Αλλά είναι άκρως προβληματικό» ενώ χαρακτήρισε προκλητικές τις διατάξεις για την αύξηση μισθών στελεχών ΕΡΤ και Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης μίλησε για νέα δώρα σε καναλάρχες και επέκταση της εργασιακής αυθαιρεσίας.