Στον αέρα οι προβλέψεις για τον τουρισμό: Ποιες κατηγορίες πολιτών, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Μάιο

Αγωνία από την ανατροπή των σχεδιασμών εμβολιασμού. Ο αντίκτυπος στην οικονομία.

Η αδυναμία ακριβούς πρόβλεψης για τον ρυθμό με τον οποίο θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί τους επόμενους μήνες, καθιστά δύσκολη εξίσωση να υπάρξει ακριβής εικόνα για το πότε θα είναι εφικτό το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις για παράδειγμα, ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα πλέον είναι παρακινδυνευμένες, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή την στιγμή ο ρυθμός με τον οποίο θα έρθουν τα εμβόλια.

Για παράδειγμα ο αρχικός στόχος ήταν μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει εμβολιαστεί το 20-25% του πληθυσμού, στόχος που πέφτει με τα τωρινά δεδομένα σχεδόν στο μισό, αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περίπου 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, δηλαδή για περίπου 10% του πληθυσμού στα τέλη Μαρτίου.

Στον αέρα οι προβλέψεις για τον τουρισμό

Επίσης, δύσκολη είναι κάθε πρόβλεψη για το πώς θα λειτουργήσει το φετινό καλοκαίρι ο τουρισμός που αποτελεί την κρισιμότερη παράμετρο για την επιστροφή της οικονομίας σε φάση δυναμικής ανάκαμψης.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα στον κλάδο είναι χειρότερη από πέρυσι, καθώς πλέον υπάρχει συνείδηση σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη για τη σοβαρότητα της κατάστασης, σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, όταν μόλις είχε εμφανιστεί ο κορωνοϊός και κανείς δεν ήξερε το μέγεθος του προβλήματος.

Συνεπώς η πρώιμη τουριστική σεζόν του Απριλίου – Μαΐου θεωρείται χαμένη και οι ελπίδες στρέφονται στην περίοδο από τον Ιούνιο και μετά με την ελπίδα πως ο εμβολιασμός θα έχει προχωρήσει και θα υπάρξει η ανάλογη έκρηξη στις κρατήσεις.

Πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Μάιο

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, από κυβερνητικά στελέχη που έχουν πλήρη εικόνα των διεργασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των δόσεων των εμβολίων που θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, πιθανότερο σενάριο θεωρείται το εξής:

Τον Μάιο να έχει εμβολιαστεί το 25-30% του πληθυσμού.

Στην πράξη, δηλαδή, οι άνω των 70 ετών, οι ευάλωτες ομάδες και οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα αιχμής που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Κρίσιμο το δίμηνο Φεβρουαρίου και Μαρτίου

Σε κάθε περίπτωση, η πλέον δύσκολη περίοδος χαρακτηρίζεται το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

Το συγκεκριμένο διάστημα η κυβέρνηση θα κινηθεί με τη μέγιστη προσοχή παρά τις μεγάλες παρενέργειες των περιοριστικών μέτρων στην πραγματική οικονομία.

Τούτο έπραξε, εξάλλου, και προχθές, καθώς βάσει δεικτών δεν ήταν απαραίτητο η Αττική να προσεγγιστεί ως «κόκκινη περιοχή», αλλά αυτό αποφασίστηκε ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, αλλά και να αποφευχθεί μια επιδημιολογική έκρηξη που θα είναι μη-ελεγχόμενη.

Η βούληση εξάλλου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βγει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το επόμενο δίμηνο, ώστε από τον Απρίλιο, μαζί με τη βελτίωση του καιρού να υπάρξει και άρση πολλών περιορισμών.

Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: Τον Ιανουάριο εμβολιάσαμε 270.000 συμπολίτες μας, ο στόχος ήταν 200.000

Για τον Φεβρουάριο η πρόβλεψη είναι τριπλάσιος αριθμός εμβολιασμών.

Τον Ιανουάριο εμβολιάστηκαν 270.000 συμπολίτες μας και στόχος ήταν 200.000.Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, είναι ο μήνας των λοιμώξεων και των ιών, ανέφερε το πρωί της Κυριακής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Το Μάρτιο θα κάνουμε ακόμα παραπάνω, και Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο θα εμβολιάζουμε μαζικά την ελληνική κοινωνία, είναι οι μήνες που θα βάλουμε στο φουλ τις μηχανές» είπε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε:

«Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές και χωρίς άλλα προβλήματα η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια, η προμήθεια των κρατών-μελών και έρθουν τα εμβόλια, είναι προφανές ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία και θα έχουμε προχωρήσει προς τα κάτω σε σημαντικό αριθμό συμπολιτών μας, τέτοιο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι».

Ο υπουργός Υγειάς ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και τις εταιρείες, να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη καθημερινώς. Το κάνει ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, το έχω κάνει και εγώ, έτσι ώστε να έχουμε τη σωστή στιγμή τα εμβόλιά μας εδώ. Ό,τι εμβόλιο έρχεται, αυτό αμέσως θα γίνεται».

Έχουμε τετραπλή δυνατότητα εμβολιασμού: στα Κέντρα Υγείας, στα Νοσοκομεία, στους μεγάλους χώρους εμβολιασμού και, αν χρειαστεί, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και με τους ιδιώτες ιατρούς και με τους φαρμακοποιούς, προσέθεσε.

Εμβολιάζουμε πρώτα ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα

Οι στατιστικές των επιστημόνων για τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, λένε ότι αυτοί οι οποίοι νοσούν βαριά και με θνητότητα σε μεγάλα ποσοστά, είναι οι μεγάλοι σε ηλικία και οι ευπαθείς ομάδες, επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας: «Αν εμείς, λοιπόν, μπορέσουμε να εμβολιάσουμε αυτούς τους 2 εκατομμύρια ανθρώπους πρώτα, τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες, αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, η νόσος στη χώρα μας θα είναι μία άλλη νόσος. Γιατί αυτοί που κινδυνεύουν πρώτα από όλα και εισάγονται στις ΜΕΘ και κάνουν κατά μέσο όρο 20 μέρες στη ΜΕΘ, θα πηγαίνουν κατά πολύ μικρότερο ποσοστό, γιατί θα είναι εμβολιασμένοι. Αυτοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν κυρίως την ανάγκη μας, αυτοί που κινδυνεύουν με σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα και αυτοί θα έχουν εμβολιαστεί».

Με ανησυχούν οι μεταλλάξεις του ιού

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δύο πράγματα τον ανησυχούν: «Το ένα είναι, βλέπω ότι υπάρχει θέμα και στην Ελλάδα με τις μεταλλάξεις. Πλέον τις βρίσκουμε παντού.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί» είπε και κλείνοντας ο υπουργός Υγείας, πρόσθεσε:

«Θέλω να κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση. Προσοχή, προσοχή, προσοχή! Έχουν μείνει δύο δύσκολοι μήνες. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον».