Δεν αποκλείεται lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική - Δύσκολοι οι επόμενοι δύο μήνες

Πραγματικότητα πλέον το lockdown τύπου «ακορντεόν» για το λιανεμπόριο, καθώς η ιδιαιτέρως επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με πρώτη σε επιβάρυνση νέων μολύνσεων την Αττική, ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ  από το πρωί του Σαββάτο.

Η Αττική, όπου άλλωστε διαμένει το ήμισυ του πληθυσμού της Ελλάδας, εγείρει την έντονη ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι τονίζουν πως εάν αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, δεν αποκλείεται ακόμα και ένα ολικό lockdown τύπου Μαρτίου.

Επιπλέον τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους που έχουν καταγραφεί είναι πλέον 66, με τους ειδικούς να υπολογίζουν πως είναι πολύ περισσότερα στην πραγματικότητα.

Η είσοδος της Αττικής στο «κόκκινο» οδήγησε σε μέτρα ανάμεσα στα οποία είναι η λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και η λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
Ποιες περιοχές της Αττικής βρίσκονται στο «κόκκινο»

Ειδικότερα, στο Λεκανοπέδιο καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 383 νέες μολύνσεις κορωνοϊού από τις συνολικά 795 που ανακοινώθηκαν.

Από αυτές οι 124 αφορούν στο κέντρο της Αθήνας, οι 61 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, οι 51 στον ΠΕ Ανατολικής Αττικής, οι 46 στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών, οι 45 στην ΠΕ Πειραιώς, οι 44 στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, και οι 12 στην ΠΕ Δυτικής Αττικής.
Πώς μπήκε στο «κόκκινο» η Αττική

Στοιχεία για το πώς «κοκκίνισε» η Αττική και το πώς η διαδρομή των τελευταίων 15 ημερών παραπέμπει στην πορεία της Θεσσαλονίκης του Οκτωβρίου παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα και με τα όσα λένε οι επιδημιολόγοι και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αττική είχε συμπεριφορά και εξέλιξη αύξησης των ενεργών κρουσμάτων όπως και η Θεσσαλονίκη, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση των ενεργών κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι όσα άτομα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πήγαν για αγορές έκαναν επίσης και κάποιες επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Όπως, μάλιστα, εξήγησαν οι ειδικοί τα άτομα αυτά πιθανόν μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι ο συνωστισμός ήταν κυρίως έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα όπου τηρούνταν τα μέτρα και οι αποστάσεις, ενώ υπήρξε συνολικά υψηλή κινητικότητα στους δρόμους.

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία ότι τα κρούσματα στα νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία της Αθήνας.
Δύσκολοι οι επόμενοι δύο μήνες

«Πρέπει να κρατηθούμε ζωντανοί τους επόμενους δύο μήνες περίπου, που αποτελούν τον κρίσιμο χρόνο που χρειάζεται για να εμβολιαστούν οι πιο ευπαθείς ομάδες», είχε επισημάνει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, κάτι που επανέλαβε το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Σύψας. Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων χαρακτήρισε ασταθείς επιδημιολογικά τους επόμενους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.