Νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία, μετά τις υπογραφές για τα Rafale

Στην Αθήνα με νέα πρόταση για τις φρεγάτες, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Στην Αθήνα μπαίνουν σήμερα Δευτέρα οι υπογραφές της σύμβασης ύψους 2,32 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ», καθώς και για τη νέα πρόταση για την αγορά τεσσάρων φρεγατών τύπου Belh@rra, από τη Γαλλία.

Η συμφωνία για τα νέα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας θα υπογραφεί στη 13:45 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, όπου βρίσκεται σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, ενώ στις 16:30 η κ. Παρλί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο Πεντάγωνο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, έφτασε στο Πεντάγωνο στη 13:55, για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας ΤΩΝ 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Την κ. Παρλί υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο κ.. Παναγιώτοπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ αντιπροσωπείες από την Ελλάδα και τη Γαλλία θα έχουν διμερείς συνομιλίες στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδιστίστριας».

Περί τις 15:30 αφότου υπογραφεί η σύμβαση για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών,  οι δύο υπουργοί θα προχωρήσουν σε επίσημες δηλώσεις.

Με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών, αναμένεται η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά και με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου.

Ξεκίνησε να «στήνεται» με ταχύτατους ρυθμούς η νέα μοίρα Rafale της Ελληνικής Αεροπορίας

4 Rafale στην Τανάγρα

Η άφιξη της κ. Παρλί δεν θα είναι η μόνη επίσκεψη από την Γαλλία τις επόμενες ημέρες. Το τριήμερο 2-4 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα βρίσκονται σταθμευμένα τέσσερα «Ραφάλ» της γαλλικής αεροπορίας. Τα γαλλικά «Ραφάλ» θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με μαχητικά Μιράζ-2000-5 κα

ι F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) με σκοπό την επιχειρησιακή εξοικείωση με έναν τύπο αεροσκάφους που σύντομα θα ενταχθεί στις τάξεις της.

Αρχικά είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο περί υπογραφής της σύμβασης τις ημέρες που θα βρίσκονται στην Τανάγρα τα γαλλικά «Ραφάλ», ωστόσο επελέγη να μην συμβεί αυτό τον Φεβρουάριο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμπαρασύρει προς τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο την παράδοση των πρώτων έξι.

Ο κύβος ερρίφθη: Έξι φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό | ενότητες, πολιτική | Real.gr

Η γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες 

Τα «Ραφάλ» δεν θα είναι το μόνο θέμα συζήτησης τη Δευτέρα, καθώς η  κ. Παρλί κομίζει και πρόκειται να παρουσιάσει στον Έλληνα ομόλογό της και την ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»).

Η επιστροφή των Γάλλων στην υπόθεση των φρεγατών σηματοδοτεί παράλληλα και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιπλέον, η κ. Παρλί και ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συζητήσουν για την υπόθεση της συμμετοχής στοιχείων των Ειδικών Δυνάμεων στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση «Τακουμπά» στο Μάλι.

Η συμφωνία έχει επέλθει, η αναχώρηση των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών για την αφρικανική χώρα αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο, για αποστολή που αφορά την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων και όχι πιο ενεργό επιχειρησιακή εμπλοκή, όπως π.χ. συμβαίνει στην περίπτωση άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Τσεχία, Εσθονία, Πορτογαλία κ.ά.).