Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν για την Αθήνα: Τα πρόσωπα “κλειδιά” στον Λευκό Οίκο

Η πολύχρονη γνωριμία Μητσοτάκη – Μπάϊντεν και οι προσδοκίες της Αθήνας για στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα, ότι η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ και η νέα εποχή που ξεκινάει με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο,  θα ενισχυθούν και οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και μάλιστα με στρατηγικά χαρακτηριστικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάζεται από τις εκάστοτε διακυμάνσεις τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί χθες τον 46ο πρόεδρο μετά την ορκωμοσία του προσβλέπει στην προσωπική σχέση που έχει οικοδομήσει με τον νέο Πλανητάρχη, στην παρουσία στο στενό του περιβάλλον προσώπων που είτε έχουν “ρίζες” από την Ελλάδα, είτε διακρίνονται για τις φιλελληνικές τους θέσεις, αλλά και στη διακηρυγμένη πρόθεση του ίδιου του νέου προέδρου να αλλάξει ρότα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Είναι προφανές ότι στην Αθήνα αναμένουν με ενδιαφέρον τη στάση της Ουάσιγκτον έναντι της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή και των ρηγμάτων που προκαλεί στο ΝΑΤΟ.

Τα πρώτα δείγματα έναντι της Τουρκίας 

Τα πρώτα δείγματα ρητορικής του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόνι Μπλίνκεν, περί ευθυγράμμισης της Τουρκίας με έναν στρατηγικό αντίπαλο όπως η Ρωσία, με αφορμή την υπόθεση των S-400, είναι ενδεικτικά της στάσης που αναμένεται να κρατήσει η Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας.

Και είναι αυταπόδεικτο ότι η ατμόσφαιρα δεν θα είναι θετική για τον αναθεωρητισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ούτε στη Γερουσία, όπου πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων θα αναλάβει ο Μπομπ Μενέντεζ, εκ των πρωτεργατών της αποπομπής από το πρόγραμμα των F-35 και γνωστός για τη φιλελληνική του στάση.

Μια πορεία στην οποία η Αθήνα επιδίωξε να προσδώσει στρατηγικά χαρακτηριστικά, τα οποία σφυρηλάτησε με την απελθούσα διοίκηση των ΗΠΑ.

Εκτιμάται δε, βάσιμα, ότι με τη νέα ηγεσία η ελληνοαμερικανική σύμπλευση θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι ένας έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της, ενώ πορεύεται με σύνεση και σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες».

Η πολύχρονη γνωριμία Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται συστηματικά για την νέα φάση των διμερών σχέσεων που υπόσχεται η εκλογή Μπάιντεν αλλά και οι εξαιρετικά λειτουργικοί δίαυλοι επικοινωνίας και επαφών με το επιτελείο του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ.

«Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας» ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του με την οποία συνεχάρη θερμά τον Τζο Μπάιντεν και στην Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Οι δυο ηγέτες διατηρούν πολύχρονη γνωριμία και μάλιστα κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα το 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολύωρη συνάντηση με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομπάμα, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ και το πιθανό χαρτοφυλάκιο

Παρών στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Μάικλ Κάρπεντερ, στέλεχος του στενού πυρήνα των συνεργατών του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, αρμόδιων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Κάρπεντερ θεωρείται ως μια ισχυρή υποψηφιότητα για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, «χαρτοφυλάκιο» που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Πολύπειρος διπλωμάτης, με συχνές δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων -όπως έγινε και στην πρώτη φάση της κρίσης με την Τουρκία το προηγούμενο καλοκαίρι.

Όπως άλλωστε και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που έχει χρησιμοποιήσει σκληρή ρητορική εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» για την Ελλάδα  στον Λευκό Οίκο

Τις ελληνικές προσβάσεις στον νέο… Λευκό Οίκο ενισχύουν και οι μεθοδικά καλλιεργημένες σχέσεις στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη με «ομοιόβαθμα» στελέχη της ομάδας Μπάιντεν.

Δυο εξ αυτών θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο State Department :

  • Ο Άντονι Μπλίκεν αλλά και
  • Ο πρώην  πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπέρνς

Οι δύο συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου  έχουν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με δυο σημαντικά στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου: τον Θανάση Μπακόλα, σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ αλλά και την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρώην διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού και νυν πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

Είναι επίσης σαφές ότι ένας ακόμη σύμμαχος είναι και η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, αλλά και ο «δεύτερος πρώτος Κύριος», δηλαδή ο σύζυγός της Ντάγκλας Έμχοφ, ο οποίος στην ομογένεια καταγράφεται ως υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων.