Προτεραιότητα η δευτεροβάθμια για την κυβέρνηση: Εστίαση & μετακινήσεις θα περιμένουν

Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, βεβαίωσε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα βήματα για το άνοιγμα και νέων δραστηριοτήτων μετά από πολλές εβδομάδες lockdown και βάζοντας τέλος στη σεναριολογία, ο πρωθυπουργός έβαλε στην πρώτη θέση τα σχολεία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα, για να επαναλειτουργήσουν».

Με τη χώρα να βρίσκεται 2,5 μήνες σε lockdown, οι επόμενες κινήσεις για σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα βρίσκεται πάντως στο τραπέζι.

Όλα θα κριθούν από τα δεδομένα των επόμενων ημερών, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα καταστήματα μαζί με κομμωτήρια και λοιπές υπηρεσίες και επιχειρήσεις λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα. Οι επόμενες κινήσεις για μεγάλα ανοίγματα στις κοινωνικές δραστηριότητες θα κριθούν αφότου οι επιδημιολόγοι πάρουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο επόμενων εβδομάδων.

Το ενδιαφέρον όλων, τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτών, στρέφεται στο άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αυτή την εβδομάδα.

Η επικρατέστερη ημερομηνία

Το πιθανότερο είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν οι αποφάσεις για την εστίαση, αλλά και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός σήμερα από τη Βουλή παρακολουθούνται, κρίνονται και εξετάζονται διεξοδικά, τόσο σε ημερήσια, όσο και σε  εβδομαδιαία φάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Βάσει αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την εστίαση το άνοιγμα της οποίας αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο και σίγουρα μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα στοιχεία δεν ευνοούν προς το παρόν, το άνοιγμα των μπαρ και των νυχτερινών μαγαζιών, επομένως κάτι τέτοιο δεν συζητείται προς το παρόν.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο ζήτημα, από το βήμα της Βουλής

«Η χώρα βαδίζει με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο βάσει του οποίου τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 7 ημερών θα καθορίζει τις επόμενες κινήσεις. Έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασθέντες.

Από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου γίνονται εμβολιασμοί. Όλα αυτά γίνονται χωρίς ουρές. Από το Φεβρουάριο θα μπουν στη μάχη και 4 μεγάλα κέντρα εμβολιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ρυθμός των εμβολιασμών στην χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό της έλευσης εμβολίων στην χώρα μας».

Και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που παρουσιάστηκε χθες, λέγοντας: «Δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά για απαλλαγή από προβλήματα στις ενδοευρωπαικές μετακινήσεις και στον τουρισμό. θα το θέσω αύριο στην Έκτακτη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ. θα ζητήσω επίσης την επίσπευση αδειοδότησης εμβολίων και θα ζητήσω να πιέσουμε την Pfizer να είναι συνεπής στις συμφωνίες που θα σημάνει ταχύτερο τερματισμό της πανδημίας».

Επόμενη προτεραιότητα το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

«Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Δε νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την Οικονομία. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Κλείνω με διδάγματα του 2020, που μπορούν να χρησιμεύσουν ως φάρος για το 2021. Αυτά δεν είναι άλλα από την ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση. Σήμερα δεν διευρύνουμε μόνο την εθνική μας κυριαρχία αλλά και την εθνική μας ομοψυχία», είπε ολοκληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.