Απάντηση Τσακαλώτου σε Πολάκη: Δεν γονατίσαμε εμείς τη μεσαία τάξη

Δεν γονατίσαμε εμείς τη μεσαία τάξη, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας εμμέσως στις αναφορές του Παύλου Πολάκη.

«Τα στοιχεία λένε κάτι τελείως διαφορετικό. Λένε ότι οι μεγάλες απώλειες σε χιλιάδες ευρώ ήταν την περίοδο 2010-2015. Όταν ήρθαμε εμείς, βοηθήσαμε σχεδόν όλα τα μεσαία στρώματα, έστω και λίγο. Αλλά σας θυμίζω ότι μπήκαμε στην κυβέρνηση με ανθρωπιστική κρίση και μια οικονομία που δεν είχε κανένα περιθώριο για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα.

Προφανώς είχαμε προτεραιότητες, προφανώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Να μειώσουμε τη φτώχεια, που το κάναμε, να μειώσουμε τις ανισότητες, που το κάναμε. Νομίζω όμως ότι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός του μνημονίου δείχνει πού θέλαμε να πάμε την οικονομία και την κοινωνία στο μέλλον», σημείωσε  χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο capital.gr.

Παράλληλα, απορρίπτει τις μομφές ότι η νέα εσωκομματική τάση «ομπρέλα» στην οποία εντάχθηκε, προσπαθεί να βάλει «φρένο» στις επιδιώξεις της ηγεσίας, ενώ απαντά «όχι» και στην ερώτηση για το εάν ισχύουν τα σενάρια που φέρουν την «ομπρέλα» να βολιδοσκοπεί ήδη πιθανούς διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας επί της ουσίας την κούρσα της διαδοχής.

Ο δανεισμός και η αναστολή πληρωμών δεν αποτελεί λύση

Μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι χωρίς να δαπανηθεί όλο το «μαξιλάρι», η κυβέρνηση μπορούσε να βρει δημοσιονομικό χώρο για μεγαλύτερη στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αμφισβητώντας ότι αποτελεί λύση ο δανεισμός ή η αναστολή πληρωμών.

Η προγραμματική δουλειά και η «Αριστερά» είναι για τον ίδιο η απάντηση που αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις χαμηλές δημοσκοπικές του επιδόσεις καθώς στέκεται απέναντι στη στρατηγική του «ώριμου φρούτου».

Ο ίδιος δηλώνει «αισιόδοξος ότι μια Αριστερά που έχει την αυτοπεποίθηση να συζητά, να διαβουλεύεται, να παρεμβαίνει, να μη φοβάται την Κοινωνία, έχει τα αυτιά της ανοιχτά, μπορεί να αλλάξει το κλίμα».