Η επέκταση των χωρικών υδάτων και ανατολικά της Κρήτης, επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας

Την πρωθυπουργική θέση ότι η μελλοντική επέκταση των χωρικών μας υδάτων θα αφορά και στην περιοχή νότια αλλά και ανατολικά της Κρήτης, επαναβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απορρίπτοντας παράλληλα, την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί διάστασης απόψεων του ιδίου με το Μέγαρο Μαξίμου. 

 Εισηγούμενος το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η στιγμή έχει ένα στοιχείο ιστορικότητας,καθώς είναι η πρώτη επέκταση του εθνικού μας χώρου από το 1947.

 Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η επέκταση του εθνικού μας χώρου καλύπτει μια έκταση 10.079 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αν προστεθεί και το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε τα κόμματα για τη συνεργασία, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου. Να σημειωθεί, ότι όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου και μόνο το ΚΚΕ έχει πει ότι θα δηλώσει “παρών”.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο, οπότε θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που θα τοποθετηθεί σήμερα το απόγευμα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις στηρίζει, αρκεί να μην υπάρχουν εκβιασμοί

Στην ομιλία του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι χαιρετίζει την προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ, στην ορθή εθνικά θέση, αν και- όπως είπε- οι επιλογές της κινούνται στο πλαίσιο ενός διπλού κενού ειλικρίνειας και στρατηγικής. Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις στηρίζει, αρκεί να μην υπάρχουν εκβιασμοί και απειλές χρήσης βίας.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Δένδιας, κατέστησε σαφές ότι για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι του νησιού. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί διάστασης απόψεων μεταξύ του ιδίου και του Μεγάρου Μαξίμου.
«Λέμε ναι στην άσκηση εθνικής κυριαρχίας αλλά έχουμε την απορία γιατί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σταμάτησε στο ακρωτήριο Ταίναρο», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής. Ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, επισήμανε ότι ορθώς η Ελλάδα δίνει πάντα ευκαιρία στο διάλογο, όμως δεν δικαιολογείται υπεραισιοδοξία,αν κρίνει κανείς ότι τίποτε το ουσιώδες δεν προέκυψε από τις διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν το 2016.

 ΚΚΕ:Η προσπάθεια εξωραϊσμού των διερευνητικών επαφών από κυβερνητικά στελέχη, είναι εκτός τόπου και χρόνου

 Η προσπάθεια εξωραϊσμού των διερευνητικών επαφών από κυβερνητικά στελέχη, είναι εκτός τόπου και χρόνου», σχολίασε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, εξέφρασε την άποψη ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια που αποτελεί εθνικό μας δικαίωμα, εμπλέκει τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο Γιώργος Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση,τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, ζητώντας όμως να μην ισχύσει το άρθρο 4 που δεν διασφαλίζει -όπως είπε- τα συμφέροντα των αλιέων . « Η στάση μας στο νομοσχέδιο είναι απρόθυμα θετική», ανέφερε η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25.
Δένδιας; Απαιτείται η έναρξη των διερευνητικών επαφών και η εδραίωση νέου κλίματος
Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την τακτική της γείτονος Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.
Στην κυρίως ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι μετά και την τήρηση του όρου για την αποχώρηση του Orouc Reis, προσερχόμαστε με καλή πίστη και ειλικρινή διάθεση.
Εξήγησε πάντως, ότι ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση αλλά προκαταρκτικό στάδιο επαφών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση που έχει επέλθει. «Απαιτείται η έναρξη των διερευνητικών επαφών και η εδραίωση νέου κλίματος» , επισήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ,επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι η Αλβανία δια του πρωθυπουργού της Έντι Ράμα προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.