Υπόθεση Μπεκατώρου: Η ΝΔ αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του αθλητικού παράγοντα που κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης

Ο νυν αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος είναι σύμφωνα με την κατάθεση της Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο άνδρας που την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998.

Ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα

Η ΝΔ, της οποίας ο κ. Αδαμόπουλος είναι μέλος, με ανακοίνωσή της, αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας Αριστείδη Αδαμόπουλου.

Όπως σημειώνει η ΝΔ, «από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τηλεφωνική επικοινωνία με την Σοφία Μπεκατώρου ενώ με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει ότι η κίνηση της Ολυμπιονίκη «αφυπνίζει συνειδήσεις» και «κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας». 

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΙΟΠ

Εν τω μεταξύ παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΙΟΠ Γιάννης Παπαδημητρίου από το Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, μετά την καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση και την αντίδραση της Ομοσπονδίας στο θέμα.

Ο πρόεδρος του ΙΟΠ τόνισε ότι αισθάνεται «ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, αλλά και για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλλουσα». Στη συνέχεια μάλιστα σχολίασε ότι περίμενε «έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε».

Στο πλευρό της Μπεκατώρου ο πολιτικός κόσμος 

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος με ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηρίζει την Ολυμπιονίκη.

Δ. Κουτσούμπας: Αυτονόητη η στήριξη Μεπεκατώρου – Δεν χωρούν “ναι μεν, αλλά”

«Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δε χωρούν “ναι μεν, αλλά”. Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία, με ευθύνη του κράτους, των αθλητριών, των νέων κοριτσιών που παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε είδους πιέσεις & κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός “αθλητισμού” που βυθίζεται ολοένα & περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης & των διαφόρων” ισχυρών παραγόντων” υπογραμμίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο Twitter.

Φ. Γεννηματά: Σοφία σ΄ευχαριστούμε

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εκθειάζει την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση. Η κ. Γεννηματά, σε ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρει πως η Σοφία Μπεκατώρου με την στάση της επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ’ όλα δύναμη ψυχής.

Προσθέτει πως με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά. «Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του», επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά και υπογραμμίζει: «Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει “όχι” σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. ‘Αντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει ακόμα ντροπιαστική και απαράδεκτη τη στάση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, καθώς με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο.

Βαρουφάκης: Να γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής 

Την πλήρη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει με ανάρτησή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Στο σχετικό tweet ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει:

«Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας – αλλά και τις ευχαριστίες μας που βοηθά ώστε να έρθει και στην Ελλάδα η ώρα που θα γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών».

Γ. Παπανδρέου: Έσπασε το ταμπού για κάτι που όλοι γνωρίζουμε 

Τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου χαιρέτισε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου. Σε μήνυμα του στο Twitter αναφέρει: «Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε το ταμπού για κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει δίπλα μας, όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού, στα πανεπιστήμια, σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και μέσα στην οικογενειακή εστία. Όσοι ασκούν εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο ας λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες της Σοφίας, γιατί είναι μόνο η αρχή. Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας έχουν δύναμη και φωνή».

Σοφία Μπεκατώρου. Respect.

«Σοφία Μπεκατώρου. Respect. Για τον “σταυρό” που κουβαλάει μέσα της τόσα χρόνια, για τη δύναμη να μιλήσει ανοιχτά για αυτό αλλά και για τόσες άλλες γυναίκες και παιδιά που κακοποιούνται» έγραψε στο Twitter ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου.

Στην ίδια ανάρτηση, σημειώνει «υπάνθρωποι μαθημένοι να δρουν στο σκοτάδι δεν αντέχουν το φως της αποκάλυψης. #StartToTalk».