Καταφτάνουν 18 μαχητικά Rafale στη χώρα μας-Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο από τη Βουλή

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά ψήφισε το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συζητήθηκε στη Βουλή στα πλαίσια κλίματος γενικής συναίνεσης, μετά το «ΝΑΙ» που δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις του ως προς το περιεχόμενο.

Ο εισηγητής του κόμματος, Γιώργος Τσίπρας, ξεκαθάρισε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι: «υπό κανονικές συνθήκες κανένα κόμμα πόσο μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε συνυπογράψει μία σύμβαση που είναι διάτρητη και ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στο μέλλον. Επειδή όμως δεν είμαστε ΝΔ θα ψηφίσουμε υπέρ. Ψηφίζουμε υπέρ με τεράστιες επιφυλάξεις και αποποιούμενοι κάθε ευθύνη για αυτό που μπορεί να γεννήσει αυτή η σύμβαση για το δημόσιο συμφέρον. Ψηφίζουμε υπέρ υπό τον όρο ότι δεν θα ανατραπεί ο αμυντικός στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει τη σύμβαση στους Γάλλους ως απαράδεκτη, προκειμένου να αλλάξουν οι όροι που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και παραλαβής.

Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαιρέτισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τα εξής: «Η διακομματική συναίνεση είναι ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα.

Σε λιγότερο από ένα έτος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα προσγειωθεί το πρώτο Rafale στoν ιστορικό αεροδιάδρομο της Τανάγρας.Το αεροδρόμιο μετά από πολλά χρόνια διάγει περίοδο ευφορίας, προσμονής και ανάταξης του ηθικού του προσωπικού.

Από το ερχόμενο καλοκαίρι 18 υπερηχητικές ριπές ανέμου, αυτή είναι η απόδοση της λέξης Rafale στα ελληνικά, με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και Έλληνες ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας στο χειριστήριο θα έρθουν να πετάξουν και θα σκεπάσουν μαζί με τον υπόλοιπο στόλο το Αιγαίο με τα φτερά τους και τα όπλα τους».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ε.Δ καθίσταται επιτακτική λόγω της συγκυρίας και λόγω της συμπεριφοράς της γείτονος, η οποία αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα και απειλεί την ειρήνη στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία δηλώνει τώρα πρόθυμη να προσέλθει σε διάλογο όμως πριν από λίγους μήνες είχε προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων μας με τη συμπεριφορά της», εξήγησε.