Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε προαγοράσει 25 εκατ. εμβόλια-Το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά

Συνέντευξη παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μεταξύ άλλων για την πανδημία, τους εμβολιασμούς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την πανδημία έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, απορρίπτοντας, παράλληλα, την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, αναφέροντας το εξής: «Γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες, ενώ μπορούμε να συζητήσουμε ανοικτά στη Βουλή;».

Κ. Μητσοτάκης: Το 2021 δεν θα είναι έτος εκλογών

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο ανασχηματισμός ήταν εκλογικός και διέψευσε ότι το 2021 θα είναι έτος εκλογών.

«Η πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία. Όχι δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά. Για να διεκδικήσω ακριβώς τι; Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας ευρείας πλειοψηφίας 158 βουλευτών και πιστεύω ότι έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Το μεγάλο πρόταγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν μετά την πανδημία για να ξαναμπούμε σε τριχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της πριν το δεύτερο lockdown, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν αψήφησε τους κινδύνους που υπήρχαν και ενίσχυσε το ΕΣΥ. «Γνωρίζαμε ότι ερχόταν δεύτερο κύμα και όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο» είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες.

Κ. Μητσοτάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση

Όσον αφορά τη σύγκριση που έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους νεκρούς της πανδημίας σε σχέση με το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως είναι άστοχη και ότι δεν έχει ακούσει, ευτυχώς, από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα τέτοια κριτική: «Είναι δυνατόν να συγκρίνονται οι νεκροί στο Μάτι με εκείνους μιας παγκόσμιας πανδημίας;», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι «στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ. Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων

Σε σχέση με τις «κατηγορίες» από το Politico σε βάρος της Ελλάδας ότι μπορούσε, αλλά δεν το έκανε, να αγοράσει άλλα δύο εκατ. εμβόλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν επιτυχία της Ευρώπης το ότι αγοράσαμε τα εμβόλια μαζί. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η χώρα μας έχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων. «Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο», επεσήμανε ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι σύντομα θα έχουμε τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, άρα θα έχουμε εμβολιάσει δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, και τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ερώτηση αν αυτό συνιστά κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ταξίδια, απάντησε: «Μην έχουμε αμφιβολία ότι κάποιες χώρες μπορεί να ζητούν κάποιου είδους βεβαίωση».

Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουμε το λιανεμπόριο έστω με τη μέθοδο του ραντεβού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι το click away λειτούργησε κατά βάση καλά τις γιορτές, αναγνωρίζοντας πως ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης είχε προβλήματα και δείχνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έστω με τη μέθοδο του ραντεβού.

Τόνισε βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή. «Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που ήμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο΄και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη