Ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, ότι στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «πριν από λίγη ώρα η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση».

Οι προσκλήσεις Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το μεσημέρι της Δευτέρας δήλωσε ότι η  Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου, με τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να απαντά ότι «η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από την Τουρκία».

Ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

Ο ίδιος, προσπαθώντας να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόσκληση, προσέθεσε ότι «μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου 6 μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή.Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές η ατζέντα είναι γνωστή».

Κ. Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Με τη χαρακτηριστική φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πρόθεση της χώρας μας να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στη Λισαβόνα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «περιμένουμε την επίσημη τουρκική πρόκληση για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές, όταν οριστεί η ημερομηνία, με προϋπόθεση να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε το 2016» προσέθεσε, σημειώνοντας και τα εξής:

«Η διαδικασία είναι απλή, από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γγ των ΥΠΕΞ θα ορίσουν ημερομηνία και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί από κοινού. Αυτό ακόμα δεν έχει γίνει. Όταν γίνει, θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το θετικό είναι ότι η Τουρκία εξέφρασε τη βούληση να επανεκκινήσει η διαδικασία. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μια ημερομηνία για να αρχίσουμε τις επαφές».